Carne asada fries (Amerikaans-Mexicaanse kapsalon)
Mascha Lammes maakte nog niet zo lang geleden samen met haar man Ronald Giphart al zo’n verrekt lekker kookboek, dit keer is ze terug met het vervolg. Haar boek ‘Met Mes & Stokjes’ is wat ons betreft een ode aan het geluksgevoel dat je ervaart als je weer een knallend gerecht ontdekt. Ze deelt in haar boek ook dit recept voor carne asada fries (een soort Amerikaans-Mexicaanse kapsalon). Lekker!
Mascha: “Dit op het eerste gezicht Mexicaanse gerecht komt uit San Diego. Het is wel wat te vergelijken met de Nederlandse kapsalon, al doe ik het gerecht daar weinig eer mee aan. In dit recept zijn de knapperige frietjes bedolven onder een laag goed gemarineerd vlees, guacamole, pico de gallo, cheddar en zure room. Wij eten het vaak op zaterdag in de namiddag, direct vanaf de ovenplaat.”
Carne asada fries
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom, wrijf het vlees ermee in en zet het minimaal 1 uur in de koelkast. Maak de guacamole door de avocado’s te prakken en in een kom te mengen met het limoensap, de ui, de knoflook en wat zout. Zet afgedekt in de koelkast.
Meng voor de pico de gallo de tomaten met het sjalotje, het limoensap en de koriander. Voeg naar smaak wat zout toe en bewaar in de koelkast.
Verwarm de oven voor en bereid de friet in een grote ovenschaal of op de bakplaat volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen het vlees op de barbecue of in een grillpan medium rare. Laat het daarna onder aluminiumfolie even rusten. Als de friet goudbruin en krokant is, strooi je de cheddar erover en laat je de kaas nog even smelten in de oven.
Snijd het vlees in kleine dunne reepjes en verdeel over de friet, samen met wat dotjes zure room, jalapeñoringetjes, de guacamole en de pico de gallo.
Met Mes & Stokjes van Mascha Lammes (uitgeverij Thomas Rap) is nu te koop voor € 29,99