Carbonara met spek, erwten, amandelen & basilicum van Jamie Oliver
Dit heerlijke recept voor een magere carbonara met spek, erwten, amandelen & basilicum komt uit Jamie Oliver’s nieuwe boek “Jamie’s super food voor elke dag”. Uitgegeven door Kosmos Uitgevers en te koop voor € 29,99.
Breng voor de pasta een pan gezouten water aan de kook, hang er gedurende 30 seconden een metalen zeef met de doperwten in, zet ze opzij, maar laat de pan op het vuur staan. Rooster de geschaafde amandelen heel even in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en hak ze fijn in een keukenmachine.
Voeg met draaiende motor de gepelde teen knoflook, een snufje zeezout, de basilicumblaadjes, de fijngeraspte parmezaan en het citroensap toe. Laat de machine draaien tot je een homogeen mengsel hebt en pulseer er dan de erwten door, zodat het mengsel nog een beetje textuur houdt.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de pan gezouten kokend water. Snijd de bacon intussen in reepjes en bak ze heel langzaam met 1 theelepel olie in een koekenpan op matig-laag vuur tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep de reepjes met een schuimspaan op een stuk keukenpapier, zodat het smaakvolle vet in de pan achterblijft, en verwarm er driekwart van het erwtenmengsel in.
Klop het ei en de yoghurt goed door elkaar. Giet de pasta af, maar houd een mok van het kookwater apart, hussel de pasta in de koekenpan door het erwtenmengsel en neem de pan meteen van het vuur (dat is heel belangrijk, omdat het ei anders stolt als je het erbij doet, en dat moeten we niet hebben). Giet er het eimengsel bij en hussel de boel door elkaar tot de pasta heerlijk zacht, smeuïg en romig is. Schenk er eventueel nog een scheutje kookwater bij.
Proef, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, en schep er vóór het serveren de rest van het erwtenmengsel en de krokante reepjes bacon op. Het mag dan wel een mager gerecht zijn, maar het is daardoor ook heerlijk licht en lekker. Geniet ervan!
Jamie Oliver Enterprises Limited (2015 Jamie’s super food), fotograaf: Jamie Oliver