Culy Basics: de allerlekkerste burrito met gehakt en bonen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F10%2Fburrito_met_gehakt_1.jpg)
Burritos zijn een klassieker als het gaat om Mexicaans streetfood. De vulling voor ons ultieme burrito-recept bestaat uit gekruid gehakt, bonen, limoen, korianderrijst en vooral: uit liefde.
Ingrediënten
Voor 4 burritos:Voor de salsa:
- 1 ui, gesnipperd
- Een handje koriander, grof gehakt
- 1 jalapeños, fijn gehakt
- 2 tomaten, in blokjes
- 380 gram maïskorrels
- Het sap van één limoen
- Een snuf zout
Voor de korianderrijst:
- 1 eetlepel olijfolie
- 150 gram rijst
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 limoen, rasp en sap
- 1/2 handje koriander, grof gehakt
Voor het gehakt:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 450 gram rundergehakt
- 1 eetlepel tacokruiden
- Zout & peper
- 1 theelepel cayennepeper
- 4 eetlepels salsa
Voor de pan met paprika:
- 2 paprika’s, in reepjes
- 1 rode ui, in halve ringen
- 1 theelepel komijnpoeder
- Een snuf zout
Voor de burritos:
- 100 gram cheddar, geraspt
- 250 gram zwarte bonen, uitgelekt
- Potje zure room
- Guacamole
Of je nu van pittig, hartig, of verfrissend houdt, een burrito smaakt altijd. En wedden dat dit recept voor burrito met gehakt jouw nieuwe favoriet wordt?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F10%2Fburrito_met_gehakt_3.jpg)
Recept: Mexicaanse burrito(s) met gehakt
1. De salsa’s
De burritos vullen we met drie verschillende sauzen: guacamole, maïssalsa en pico de gallo.
- Voor de guacamole: maak zelf guacamole of koop de guacamole kant-en-klaar. Zet opzij.
- Voor de maïssalsa en de pico de gallo: het begin is voor beide salsa’s hetzelfde. Meng hiervoor de fijn gesnipperde ui, de grof gehakte koriander, de fijngehakte jalapeños, de tomatenblokjes en het sap van één limoen in een grote kom. Verdeel dit over twee kommen en voeg aan één kom de mais toe (voor de maïssalsa) en laat de andere kom zo staan (voor de pico de gallo).
2. De korianderrijst
- Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de geperste knoflook toe en bak kort tot deze begint te geuren.
- Voeg daarna de rijst toe en bak deze even mee tot de rijst glazig wordt.
- Voeg vervolgens het limoensap, limoenrasp en grof gehakte koriander toe.
- Giet water in de pan volgens de instructies op de verpakking en kook de rijst gaar. Laat deze afgedekt staan tot de rest klaar is.
3. Het gehakt
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte stukjes ui toe en bak deze tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg het rundergehakt toe en bak het rul en bruin. Roer de tacokruiden, zout, peper, cayennepeper en fijngehakte knoflook door het gehakt en bak nog eens 2-3 minuten.
- Voeg daarna de salsa toe en laat het geheel bakken tot het gehakt gaar is. Houd warm terwijl je verdergaat met de rest van de burrito.
4. De paprika
- Verhit ook een beetje olie in een andere pan op middelhoog vuur.
- Voeg hierin de reepjes paprika, ui, komijnpoeder en een snufje zout toe.
- Bak tot de paprika en ui zacht zijn geworden en licht gekarameliseerd zijn.
5. De burrito samenstellen
- Verwarm de tortillas volgens de instructies op de verpakking.
- Leg een warme tortilla op een bord en besmeer met zure room. Leg er vervolgens een portie van het gehaktmengsel op, gevolgd door een portie rijst, de salsa’s, guacamole, geraspte cheddar kaas, zwarte bonen, paprika en ui.
- Vouw de zijkanten van de tortilla naar binnen en rol strak op.
- Herhaal deze stappen voor de overige burritos. Serveer de burritos met extra zure room. Lekker met een flesje jarritos.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F10%2Fburrito_met_gehakt_2.jpg)
Meer Mexicaanse recepten:
- Culy Homemade: Pozole verde (groene Mexicaanse soep met tomatillos)
- Culy’s favoriete (en lekkerste) chili con carne recept
- Culy Homemade: chilaquiles (sauzige tortillachips met toppings)