Bun cha (noedels met geroosterd varkensvlees) van Miljuschka
In het nieuwe 24Kitchen-programma Miljuschka’s Street Food Vietnam gaat Miljuschka Witzenhausen op ontdekkingsreis door de Vietnamese streetfood keuken. Iedere aflevering is Miljuschka op een andere plek in het land en staat er een nieuw gerecht centraal.
‘Miljuschka’s Street Food Vietnam’ is vanaf vandaag, 2 augustus, elke woensdag te zien om 19.00 uur op 24Kitchen. Ook komen alle recepten op de website te staan.
Om je alvast in de Vietnamese sferen te brengen, mogen wij een lekker recept uit de eerste aflevering delen: bun cha (noedels met geroosterd varkensvlees)!
Zo maak je bun cha
Verwarm een pan met dikke bodem en breng hierin het water met de suiker aan de kook en laat karamelliseren tot een lichtbruine karamel. Laat de karamel afkoelen.
Schil en snijd de koolrabi, papaja en wortel in fijne reepjes. Meng de groente met elkaar, bestrooi met zout en voeg de azijn en suiker toe. Meng alles goed door en laat circa 1 uur staan.
Pel en snipper het sjalotje. Pel en snijd de knoflook fijn. Meng 2 eetlepels vissaus, het sjalotje en de knoflook met de karamel en breng op smaak met versgemalen peper. Schenk de helft van de karamelsaus bij het buikspek. Meng een deel van de resterende karamel met het gehakt. Het is belangrijk dat het gehakt niet te vochtig wordt.
Rol met je handen balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal. Laat het buikspek en de balletjes circa 30 minuten, maar het liefst langer marineren in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
Meng voor de saus alle ingrediënten in een pannetje, tot de suiker is opgelost. Pel en snipper het sjalotje. Halveer de peper in de lengte, verwijder eventueel de zaadlijsten en en snijd de peper fijn. Meng het sjalotje en de peper door de saus. Serveer met de kruiden.
Week de satéprikkers in een glas met water. Steek de kolen van de barbecue aan en laat de barbecue goed heet worden, of verhit een grillpan op hoog vuur. Druk de balletjes een beetje plat en rijg op een satéprikker. Grill de buikspek en de gehaktballetjes om en om in circa 10-15 minuten gaar.
Kook ondertussen de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de noedels af en verdeel over de kommen en vervolgens de buikspek en wat balletjes. Schenk hierover wat saus tot alles een beetje onder staat en wat ingelegde groente.