Lekker gezond: bulgur-traybake met tomaat, harissa en kikkererwten
In de eerste maand van het jaar is het helemaal niet erg wat gezonder te eten. Laten we eerlijk zijn: december hakt er best in en dus is pas op de plaats af en toe best goed. Deze Turkse bulgur past daar goed bij: lekker gezond en érg lekker.
Wat bulgur ook alweer is? Bulgur is een bewerkte vorm van tarwe, meestal gemaakt van harde tarwe (durumtarwe). De korrels worden gestoomd, gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Hierdoor is bulgur snel te bereiden en behoudt het voedzame eigenschappen. Er zijn verschillende malingen beschikbaar – van fijn tot grof – afhankelijk van het gerecht waarvoor het wordt gebruikt. Wij houden van de fijne variant, maar voor dit recept kun je iedere vorm van bulgur pakken.
Oorspronkelijk zijn de korreltjes afkomstig uit het Midden-Oosten. Hier wordt het al duizenden jaren gebruikt en staat het bekend om zijn rijke smaak. Inmiddels zijn we in Nederland ook groot fan en kom je het op steeds meer plekken tegen.
Het fijne aan dit recept is dat we alles op één schaal bereiden én serveren; makkelijk en ideaal voor doordeweeks. De cherrytomaten worden heerlijk zoet en de witte kaas maakt het lekker romig.
Recept: Turkse bulgur-traybake
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Giet de kikkererwten af en leg ze in een ovenschaal samen met de cherrytomaten, het komijnzaad en de kaneel. Besprenkel met olijfolie en zout. Bak 30 minuten in de oven.
- Voeg vervolgens de bulgur en de warme bouillon toe aan de ovenschaal. Roer door elkaar, dek af met aluminiumfolie en bak nogmaals 15 minuten.
- Haal uit de oven en roer alles losjes door met een vork.
- Bestrooi met de gehakte peterselie en de witte kaas.
- Breng op smaak met zout en peper.
Meer gezonde recepten:
- Tallarines verdes (goedkope groene spaghetti met spinazie uit Peru)
- Gestoomde kabeljauw met sake en ingelegde gember
- Gezonde gyoza bowl (klaar in 15 minuten!)