Culy Homemade: broodje makreel met frisse dillesaus
Dit broodje makreel heeft alle componenten om een heerlijke lunch te maken. Dat doen we met – uiteraard – gerookte makreelfilet, maar ook met frisse yoghurtsaus van dille en ingelegde rode ui (niet in de laatste plaats voor de looks). Watertanden!
De inspiratie van dit broodje makreel halen we uit Turkije. In de havens van Istanbul kun je namelijk fantastische verse broodjes met makreel krijgen. Balık ekmek heten ze daar. Het zijn broodjes met een vette vis als makreel en toppings als groenten en frisse kruiden. Ook vullen ze de broodjes soms met ingelegde rode ui met sumak. Een subtiel zuurtje, dat goed aansluit bij de vis, en weer eens iets anders dan de klassieke augurk.
https://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-sumak-en-waar-je-het-voor-kunt-gebruiken/
Het brood roosteren we in de pan met een flinke scheut olijfolie. Daarop gaat een frisse saus van yoghurt met citroensap en dille. Want die twee smaakmakers zijn onmisbaar bij de bereiding van vis. Veel heb je dus niet nodig voor een broodje makreel, bovendien heb je de meeste ingrediënten al in huis. Geen sumak? Die kun je vinden bij de Turkse afdeling in de supermarkt, of in de Turkse supermarkt en toko.
Broodje makreel maken
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Snijd ondertussen twee dikke plakken zuurdesem en druppel er wat olijfolie eroverheen. Voeg toe aan de pan en bak zo’n 3 minuten per kant tot goudbruin.
- Meng in een kom de yoghurt met het citroensap, gehakte verse dille, sumak, peper en zout. Roer de saus goed en proef af op peper en zout.
- Besmeer de broodjes royaal met de yoghurtsaus. Leg daarop een paar blaadjes kropsla. Daarbovenop gaat de gerookte makreel en vervolgens de ingelegde rode ui.
- Maak het broodje makreel eventueel af met citroensrasp en zeezoutvlokken.
Rode ui over? Maak dan eens een van deze recepten:
- Culy Homemade: knapperige tostadas met zwarte bonen (refried beans)
- Culy Homemade: het ultieme broodje vegan kebab met groene knoflooksaus
- Culy homemade: Mexicaanse lunchbowl met rijst, kip en limoenaïoli