Culy Basics: zelf falafel maken voor op een broodje (broodje falafel!)
Een broodje falafel maken, from scratch, is helemaal niet lastig. Sterker nog, het kost niet eens veel tijd. Wel is het vele malen lekkerder dan de verpakte variant uit de supermarkt.
Falafel is onderhand overal, en niet meer alleen in een warm gebakken pita. We zien ze op pizza’s, en in salades en bowls. Benieuwd naar andere manieren waarop je kunt genieten van je vega balletjes? Kijk dan eens naar deze witte asperges uit de oven en deze falafel bowl met zoete aardappel.
Falafel kent zijn oorsprong in het Midden-Oosten en is een gerecht met wortels in het oude Egypte. De eerste vormen van falafel zouden gemaakt zijn van tuinbonen en werden door mensen gegeten als een vleesvervanger tijdens de vastenperiode.
Het gerecht verspreidde zich daarna naar andere landen in de regio, zoals Libanon, Palestina en Syrië, waar het populair werd en ook met kikkererwten werd bereid.
Zelf een broodje falafel maken
- Begin de dag van tevoren met het maken van de falafel. De gedroogde kikkererwten moeten namelijk minimaal 8 uur weken. Doe dit in een grote pan of kom en vul aan met genoeg water, zodat de kikkererwten zo’n 4-5 cm onder water staan.
- Spoel de kikkererwten af en voeg toe aan een keukenmachine samen met ui, knoflook, peterselie, koriander, groene chilipeper, gemalen kardemom en komijn, kikkererwtenmeel, baksoda, zout en peper.
- Maal de ingrediënten tot een grof mengsel. Schraap ook langs de zijkanten, zodat alles gelijkmatig wordt fijngehakt. Maal niet te lang.
- Voeg het falafeldeeg toe aan een grote kom en doe de sesamzaadjes erbij. Meng met een spatel, zodat het goed is verdeeld.
- Vorm met de hand kleine balletjes of gebruik een ijsschep om grote ballen te vormen. Je kunt ook de falafel op een lepel drukken en het er vervolgens afschrapen, voor platte balletjes.
- Verhit olie in een (frituur)pan tot 180 graden. Voeg de falafel toe en frituur 1 tot 2 minuten per kant, tot de balletjes rondom bruin zijn. Doe dit in delen, zodat de pan niet te vol is.
- Maak ondertussen de frisse saus. Voeg hiervoor alle ingrediënten tot aan een kom en roer goed. Proef af op zout en zet koud in de koelkast.
- Laat de falafel uitlekken op keukenpapier en bestrooi met extra zout.
- Snijd de broodjes of pita’s doormidden en besmeer met de tahinsaus. Beleg met blaadjes romaine sla, plakjes tomaat en dungesneden ringen van rode ui. Daarbovenop gaat de zelfgemaakte falafel. Druppel er extra saus overheen en serveer direct, zodat de balletjes nog lekker knapperig zijn.
Helemaal vegan, net als deze toffe recepten:
- Culy Homemade: pasta e fagioli (Italiaanse pasta met bonen)
- Culy Homemade: gnocchi met een vega(n) ragù
- Culy Homemade: vegan gyoza met oesterzwam, pinda’s en chili-olie