Sodabrood met kaas en kruiden bakken in de Airfryer met Jamie Oliver
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fbrood-bakken-airfryer-sodabrood.jpg)
Dat je ook fantastisch brood kunt bakken in een airfryer (!), is de openbaring die we even nodig hadden. Laat dat maar over aan Jamie Oliver, die ons met zijn nieuwste kookboek ‘Easy Airfyer’ laat zien hoe veelzijdig dit (geliefde!) keukenapparaat pas écht is.
Ingrediënten
Voor 8 tot 10 personen:- 250 g volkorenmeel
- 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 50 g havermout, plus extra om te bestrooien
- 1 volle tl baksoda
- 4 takjes rozemarijn
- 1 groot ei
- 300 g karnemelk or yoghurt
- 100 g Red Leicester of cheddar
- 1 tl olijfolie
- Zout
- peper
‘Wij zijn fan van airfryers’, opent Jamie Oliver zijn nieuwste kookboek. Hij schetst dat ruim 50% van de huishoudens in Engeland beschikt over een airfryer en dat het apparaat ook in andere landen steeds populairder wordt. Hij besloot tot de bodem uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is met dit vernuftige stukje techniek en concludeerde: ‘Ze zijn echt briljant’.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FJamie-oliver-portret.jpeg)
Briljant zijn ook de airfryer-recepten die Jamie bedacht voor zijn nieuwe boek: mosselen uit de airfryer, spareribs uit de airfryer en ja, dus ook dit verrukkelijke sodabrood met kaas en kruiden uit de airfryer. Maak dit voor een borrel of brunch, je zult er geen spijt van krijgen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fbrood-bakken-airfryer-sodabrood.jpg)
Sodabrood met kaas en kruiden bakken in de Airfryer
- Meng het meel, de bloem, havermout en baksoda en 1 afgestreken theelepel zeezout in een grote kom. Ris en hak de rozemarijnnaaldjes, roer het grootste deel door het mengsel en houd de rest apart.
- Maak een kuiltje in het midden, breek het ei erin, giet de karnemelk erbij en meng de droge ingredienten met een vork van buiten naar het midden en kneed er met schone, met bloem bestoven handen een samenhangend deeg van.
- Snijd de kaas in stukken, meng ze erdoor en kneed het deeg tot een grote bal. Vet je handen in met een beetje olie en druk de bal tot een ongeveer 3 cm dikke schijf. Strooi er wat havervlokken en een snufje zeezout op en druk ze in het deeg. Kerf de bovenkant van het deeg kruislings in, leg het in de airfryer en bak het brood 20 minuten op 180 °C.
- Maak de resterende gehakte rozemarijnnaaldjes aan met 1 theelepel olijfolie, strooi ze op het brood en bak het nog 10 minuten op 180 °C, of tot er een knapperige korst op zit en het hol klinkt wanneer je op de bodem klopt.
- Laat het brood even op een rooster rusten en serveer warm.
Energie: 286 kcal, vet: 7,3 g, verz. vet: 3,3 g, eiwitten: 12,3 g, koolhydr.: 45,9 g, suikers: 3 g, zout: 1,5 g, vezels: 4,1 g
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FAirfryer-kookboek-jamie.jpg)
Easy Airfryer van Jamie Oliver – groots & geweldig lekker eten (Kosmos Uitgevers) is nu te koop
Meer brood bakken:
- Culy Kids: makkelijke appelbroodjes om samen te bakken
- Culy Basics: zelf naanbrood bakken (een handig en snel basisrecept)
- Een magisch recept voor zelfgebakken brood