Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 okt 2024
Leestijd: 2 minuten

Briochebollen met pistache-ijs van ‘Café Marseille’

Met brioche (dat zachte, boterachtige brood) kun je allerlei kanten op – van zoet tot hartig – maar de Sicilianen hebben er toch wel echt een geniale bestemming voor bedacht. Als ontbijt, belegd met een bolletje ijs. Dat weet ook chefkok Derk Jan Wooldrik van Café Marseille, die er een prachtig recept voor opnam in zijn kookboek.

Derk Jan runt het populaire restaurant Café Marseille in Rotterdam en reisde als scheepskok van Mumbai tot Lagos en van – jawel- Marseille tot Palermo (de hoofdstad van Sicilië). Daar ontdekte hij dit typisch Siciliaanse ontbijt van brioche belegd met ijs. Dit wil je toch ook maken?

De chef over dit recept

Derk Jan: “Zomaar een ochtend in Sicilië. Af en toe nippen aan een bittere ristretto, genieten van smeltend pistache-ijs, gemaakt van alleen de allerbeste pistachenoten, in een versgebakken briochebol. Elke hap is beter dan de vorige.”

5 vragen aan Derk Jan Wooldrik (van Café Marseille): ‘Elke havenstad heeft een unieke aantrekkingskracht die me blijft boeien’

Brioche brood pistache-ijs
Elvan Ünlü voor Café Marseille

Briochebollen met pistache-ijs

  1. Verwarm in een steelpan op matig tot middelhoog vuur de melk met de honing, niet warmer dan 40 °C. Neem de pan van het vuur, los de gist erin op en laat in 10 minuten, tot het goed schuimig is, activeren.
  2. Meng de bloem met de suiker, het zout, citroenrasp en de eieren. Voeg geleidelijk aan de boter toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg geen extra bloem toe, het deeg hoort plakkerig te zijn.
  3. Vorm een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  4. Kneed het deeg door en verdeel het in 4 porties van gelijke grootte. Bol elke portie deeg op door er zacht met de handpalm op te drukken en cirkelvormige bewegingen te maken.
  5. Verdeel de deegbollen over een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 20 minuten rijzenop een warme en tochtvrije plek.
  6. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  7. Bestrijk de briochebollen met ei bak ze in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Café Marseille kookboek
Carrera Culinair

Café Marseille – havenkookboek van een stuurloze scheepskok – van Derk Jan Wooldrik (Carrera Culinair) is nu te koop

Meer met brioche:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.