Culy Homemade: brie brûlé voor oud en nieuw
Brie brûlé? Juist: dat is dus zoals crème brûlée, maar dan met brie. De kaas krijgt dan zo’n lekker gekarameliseerd laagje, en ja, het moment waarop je dat kapot klopt met je lepeltje is net zo bevredigend. Samen met wat knapperig gebakken focaccia een ideaal borrelhapje!
Brie wordt wel vaker gecombineerd met zoet. Denk maar aan salades met brie en vijg, of een broodje met brie, honing en noten. Geen wonder dus dat de kaas ook erg goed gedijt onder een laagje gekarameliseerde suiker. Probeer ‘m dus eens, deze brie brûlé!
Brie brûlé voor oud en nieuw
Verwarm de oven voor tot 175 graden.
Snijd de korst van de brie, gooi de korsten weg en doe de brie in een mengkom. Gebruik je elektrische mixer om de brie luchtig te kloppen. Dit duurt enkel minuten.
Spatel de geklopte brie in een ovenbestendig schaaltje en dek af met aluminiumfolie.
Bedek een bakplaat met bakpapier en schik er de plakken focaccia op. Besprenkel met olijfolie.
Bak zowel de focaccia als het schaaltje met brie gedurende 10 minuten in de warme oven.
Haal de folie van de brie en lepel er een mooi laagje kristalsuiker op. Gebruik je gasbrander om er een mooi gekarameliseerd laagje op te branden. Heb je dit niet, zet je oven dan op de grillstand en plaats het schaaltje nog enkele minuten zo dicht mogelijk bij het verwarmingselement, tot je de bovenkant mooi goudbruin ziet kleuren. Tadaaa! Je brie brûlé is klaar.