Culy Homemade: krokante rijst met gebakken ei en boerenkool
Rijst kunnen we zo’n beetje elke dag wel eten, in welke vorm dan ook. Maar deze kenden we nog niet: krokante rijst. Ideetje van Chrissy Teigen. Maak er een soort rijstkoek van, breek ‘m in stukken en serveer met gebakken groente, een spiegeleitje en lekkere smaakmakers (knoflook! vissaus! maple syrup!). Oftewel: maak kennis met ons nieuwe favoriete lunchrecept.
Het gebeurt regelmatig dat we nog een flinke bak gekookte witte rijst over hebben van bijvoorbeeld een Thaise/Vietnamese/Indonesische afhaalmaaltijd. Dat kliekje kun je perfect gebruiken voor krokante rijst.
Dit gerecht heeft een mooie mix van knapperig, zoet en hartig. In plaats van de boerenkool zou je ook een andere groene groente kunnen gebruiken, zoals spinazie, paksoi of snijbiet (of een mix).
Krokante rijst met gebakken ei en boerenkool
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hussel de stukjes zoete aardappel met twee eetlepels zonnebloemolie en zout en peper door elkaar en spreid uit over een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.
Verhit ondertussen 60 ml zonnebloemolie op middelhoog vuur in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep de rijst om met een snufje zout en verdeel ‘m dan over de koekenpan. Hoe dunner de laag, hoe krokanter de rijst zal bakken.
Laat de rijst in ongeveer 8 minuten aan een kant goudbruin en krokant bakken. Draai de ‘rijstkoek’ dan met twee spatels om. Het is niet erg als er een stukje afbreekt: we breken ‘m straks toch in stukken. Laat nog eens 8 minuten bakken aan de andere kant en laat dan even uitlekken op wat keukenpapier.
Giet nog twee eetlepels zonnebloemolie in de pan en bak de plakjes knoflook kort even aan. Voeg dan de boerenkool toe en schep om. Laat dit twee minuten bakken en voeg dan de chili-olie, vissaus en maple syrup toe. Laat nog twee minuten bakken en schep uit de pan. Houd zolang warm.
Voeg nog eens twee eetlepels olie toe aan de pan en bak de spiegeleieren in ongeveer drie minuten gaar.
Breek de krokante rijst in stukken. Verdeel de boerenkool en de zoete aardappel over een kom of diep bord. Leg de stukken krokante rijst ertussen. Leg het ei erbovenop en druppel er tot slot nog wat chili-olie overheen.