Boterzachte kalfswangen in rode wijn met aardpeerpuree
Kalfswang is een stuk vlees dat weleens vergeten wordt. Hartstikke zonde, want het is mega lekker en met deze bereidingswijze boterzacht. Een perfect gerecht voor de feestdagen!
Je serveert dit gerecht met winterse groenten die je bijvoorbeeld in de oven roostert. Kies voor knapperige wortels of heerlijke knolselderij.
Binnen dit recept bereiden we de kalfswang in zo’n 4 uur. Wil je het allerbeste resultaat? Verlaag dan de temperatuur van de oven naar 85 graden en laat ze 8 uur stoven. Duurt even, maar geloof ons: absoluut de moeite waard!
Dit recept bereid je overigens gemakkelijk voor. De kalfswangen, saus en puree kun je gemakkelijk een dag eerder maken en opnieuw opwarmen.
Bereidingswijze kalfswang met aardpeerpuree
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Verwijder grote stukken vet van de kalfswangen.
- Verhit een ruime braadpan en laat deze met wat zonnebloemolie gloeiend heet worden.
- Bestrooi de kalfswangen royaal met zout. Schroei het vlees rondom dicht en bak goudbruin.
- Draai het vuur laag en voeg de wortel, ui, prei, knoflook en tijm toe. Roer constant en bak 2 minuten mee.
- Schenk de rode wijn en de bouillon in de pan. Zorg ervoor dat de kalfswangen net onder staan, breng aan de kook.
- Zet de pan met deksel en al in de voorverwarmde oven en laat 4 tot 5 uur stoven. De kalfswangen moeten boterzacht zijn.
- Schil de aardappelen en de aardpeer en snijd in grove stukken. Kook circa 30 minuten in gezouten water.
- Giet af en pureer het geheel tot een gladde massa. Breng op smaak met peper, zout, melk en crème fraîche. (Voor de meest gladde puree kun je het geheel door een zeef duwen).
- Haal de kalfswangen uit het vocht en zet opzij voor later.
- Giet voor de saus het overgebleven vocht in de pan door een zeef in een andere pan. Voeg 3 eetlepels kristalsuiker toe. Laat op hoog vuur inkoken tot er bijna niks over is en de saus dik en plakkerig begint te worden. (Het moet aan een lepel blijven plakken)
- Draai het vuur uit en voeg de room toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Halveer de kalfswangen en voeg toe aan de saus.
- Verdeel de aardpeerpuree over de borden, leg daar de kalfswangen op, breng op smaak met grof zeezout en schenk wat van de saus om het vlees heen.