Culy Homemade: makkelijke boter van zwarte sesam
Ben je – net als wij – dol op boter maar wil je het wat gezonder aan doen, óf ben je nog op zoek naar een interessante nieuwe smaak? Dan zit je hier goed. Onlangs maakten we namelijk zelf deze makkelijke (noten)boter van zwarte sesam. Of misschien moeten we zeggen: zwarte tahin. Een heerlijk smeerseltje voor bij de borrel of gewoon, op een goed stuk toast.
Zwart sesamzaad is in feite sesamzaad dat ongepeld is. De zaadjes smaken iets bitterder en intenser dan hun witte soortgenoten: nootachtig en bijna gerookt. Juist daardoor kun je er zo’n lekkere notenboter van maken (of zwarte tahin).
Overigens is het voor deze boter van zwarte sesam belangrijk dat je de sesamzaadjes goed roostert. Dat komt de smaak echt ten goede.
Tip: check na afloop wel even je tanden…
Zo maak je deze boter van zwarte sesam
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op laag vuur onder voortdurend roeren. Aan zwarte sesam kun je natuurlijk moeilijk zien of het gebruind is, dus ruik goed. Eerst ruikt het vooral warm, maar na een minuut of vijf zou je een heerlijke nootachtige geur moeten ruiken.
Doe alle sesam in een krachtige blender of keukenmachine. Maal de zaadjes tot ze stukgaan. Voeg dan de olie, zout en ahornsiroop toe en maal nog een tijdje tot je een mooie, glanzende pasta hebt.
In een goed afgesloten glazen potje blijft de boter in de koelkast zeker een maand goed.