Börek met venkelzaad, olijfolie en honing (de favo snack van Culy’s Ogechi)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBorek_met_feta_maken_1.jpg)
De prachtige spiraal die je hier ziet is een heerlijke börek met spinazie, feta, venkelzaad, olijfolie en honing. Perfect als tussendoortje of om te serveren op een feestje.
Ingrediënten
Voor 8 personen:- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 400 gram spinazie
- 1 knoflookteen, geraspt
- 250 gram feta
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 sinaasappel, geraspt
- 8 vellen filodeeg
- 1 theelepel nigellazaad
Als er één snack is waar je Culy’s Ogechi voor wakker kunt maken, dan is het wel voor börek. Een obsessie die begon tijdens haar eerste all inclusive vakantie aan de Turkse kust. Als negenjarige foodie was ze niet weg te slaan bij de börekkraam tijdens het buffet.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBorek_met_feta_maken_2.jpg)
De liefde voor börek is nooit weggegaan. Zin in een lekkere snack? Dan is börek altijd het antwoord. Uit gemak kun je ‘m kant-en-klaar kopen in de Turkse supermarkt, maar daar zijn de smaken beperkt.
In de zoektocht naar meer is deze spannende börek met venkelzaad ontstaan. Geïnspireerd op een filodeeg-pastry met feta, honing en venkelzaad die Ogechi at bij haar favoriete bakkerij in Londen, Dusty Knuckle. Die smaken proef je allemaal terug in deze börekspiraal.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBorek_met_feta_maken_3.jpg)
Zo maak je börek met spinazie en feta
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit 1 eetlepel olie in de pan, voeg het gesnipperde uitje toe en bak glazig.
- Hak intussen de spinazie grof en voeg deze samen met de geraspte knoflook toe zodra de ui glazig is en bak tot de spinazie is geslonken. Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Voeg de feta en één eetlepel honing toe aan de vulling van de borek en mix goed met elkaar. Breng op smaak met zout, peper, 1 theelepel venkelzaad en sinaasappelrasp.
- Bestrijk een vel filodeeg met olijfolie en leg daar een tweede vel filodeeg overheen.
- Verdeel het feta-spinaziemengsel in vier gelijke delen en leg het eerste deel aan de onderkant van het filodeeg. Rol het op en herhaal deze stap tot de vulling op is en je vier rollen hebt.
- Leg de rollen in de vorm van een spiraal in een ingevette springvorm. Bestrijk de börek met olijfolie en druppel vervolgens de rest van de honing eroverheen. Bestrooi als laatste met de overgebleven venkelzaad, nigellazaad en sesamzaad.
- Bak de börek met spinazie en feta in 45 minuten goudbruin en gaar in de oven.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBorek_met_feta_maken_1.jpg)
Nog meer lekkers uit de Turkse keuken:
- Je kunt ons er al-tijd voor wakker maken: cilbir
- Een handig basisrecept: Turkse rijst maken (Turkse pilav) met boter en vermicelli
- Een goddelijk gerecht: Kumpir (gepofte aardappel op z’n Turks)