We gaan al kwijlen: kleurrijke bonenburrito vol groente met knoflooksaus (vegan!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fburrito-recept-vegan.png)
Het is geen geheim dat dé manier om in ieder geval lekker veel groenten en voedingsstoffen binnen te krijgen is door zoveel mogelijk kleuren in je gerecht te verwerken. Deze kleurrijke burrito doet precies dat én is ook nog eens helemaal veganistisch, in lijn met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.
Ingrediënten
Voor 4 personen:- 4 grote wraps
- 2 avocado’s, geschild, gehalveerd en ontpit
- 1 winterpeen, in dunne reepjes (julienne)
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 1/4 rode kool, fijngesneden
- 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
- 1 blik (200 gram) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 blik (200 gram) kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
- 200 gram witte rijst
- 150 gram mais
- 3 eetlepels plantaardige mayonaise
- 3 eetlepels sojayoghurt
- 2 theelepels Mexicaanse kruiden
- Zonnebloemolie
- Azijn
- Zout en peper
- Optioneel: 150 gram plantaardig alternatief voor geraspte kaas
Burrito zonder vlees en zuivel
Je had het waarschijnlijk al gezien op onze homepage: Culy doet deze week mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van 3 t/m 9 maart. Want ondanks dat wij alles – maar dan ook alles eten, vinden we het de normaalste zaak van de wereld om gerechten zonder vlees en zuivel te eten en te koken. Kijk maar naar de aardige verzameling veganistische recepten van Culy.
Soms doen we dat bewust en soms per ongeluk: als immers niet allang bewezen is dat je geen vlees, vis of zuivel nodig hebt om een lekker bord eten te koken, eten wij onze sneakers op.
Deze bonenburrito is een mooi voorbeeld van een goede portie comfortfood met héél veel groenten, helemaal plantaardig. Ook een goede optie voor de kleine foodies.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FKleurrijke-bonenburrito-met-knoflooksaus.jpg)
Kleurrijke bonenburrito: recept
- Maak ingelegde rode kool: doe de fijngesneden rode kool in een bakje en voeg 100ml water en 100ml azijn toe.
- Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 1-2 minuten totdat deze glazig begint te worden.
- Voeg de bonen toe en bak op middelhoge temperatuur 3-4 minuten mee.
- Voeg de tomaten en de Mexicaanse kruiden toe en laat op lage temperatuur 3-4 minuten pruttelen.
- Voeg de mais toe, proef en breng op smaak met zout en peper.
- Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Doe de avocado’s in een kom en prak ze grof met een vork. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Maak een knoflooksaus door de sojayoghurt te mengen met de plantaardige mayonaise en de knoflook er doorheen te persen.
- Verdeel de avocadopuree, bonenvulling, rijst, paprika, wortel en ingelegde rode kool over de wraps en rol ze op tot burrito’s. Serveer met knoflooksaus. Eet smakelijk!
Meer vegan recepten om te proberen:
- Spannende auberginecurry met aardappel die je in 30 minuten klaar hebt
- Gnocchi met een vega(n) ragù: heerlijk Italiaans comfortfood
- Het ultieme broodje vegan kebab met groene (!) knoflooksaus