Culy Homemade: heerlijke Boeuf Bourguignon voor kerst
Boeuf bourguignon is een echte klassieker voor de koudere dagen. De smaken die samenkomen in de stoofpan geven zo’n verrukkelijk resultaat, dat zo’n makkelijk te bereiden stoof het ook nog eens goed doet tijdens het kerstdiner. Maar wat onderscheidt deze kerstversie van boeuf bourguignon nou van de klassieker? Wij maken onze boeuf bourguignon extra speciaal door kerstkruiden op slimme wijze toe te voegen aan het gerecht. Naast een goede volle wijn wordt het vlees namelijk gemarineerd in geurige kerstkruiden die écht het verschil maken.
Eenpansgerecht voor kerst
Die boeuf bourguignon is zo’n topper bij het kerstdiner, omdat je met één pan zo 8 magen vult. Én je hoeft er amper iets voor te doen. De bereidingstijd is lang, maar in de tussentijd kan je verder met het voorbereiden van het voor- en nagerecht.
Zie je dat niet zo zitten? Dan maken we het nóg leuker: de kerst boeuf bourguignon is ook een gerecht dat je makkelijk van tevoren kan maken. Bereid ‘m tot drie dagen van te voren en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Ga je ‘m opwarmen, verwarm ‘m dan met een scheut water op laag vuur en roer langzaam.
Zo maak je de Boeuf Bourguignon voor kerst
Snijd het vlees in stukken van ongeveer 5 cm en voeg toe aan een kom samen met de kruiden. Giet de wijn over het vlees en laat minimaal 2 uur intrekken, het liefst een nacht lang, zodat de boeuf bourguignon een diepe smaak krijgt.
Haal de riblappen uit het vocht en dep goed droog. Zet de kom met de wijnmarinade opzij (maar bewaar ‘m!).
Verhit de stoofpan en voeg de spekreepjes toe. Bak in zo’n 15 minuten goudbruin. Schep de spekjes uit de pan en zet opzij.
Voeg het vlees toe aan de pan. Bruin het vlees aan alle kanten. Afhankelijk van de grootte van de pan moet je dit misschien in delen doen. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
Verhit de olie in dezelfde pan. Bak de wortel, ui, bleekselderij tot de ui glazig is. Voeg tomatenpuree toe en bak kort, zodat de zurigheid eruit gaat. Voeg de bloem toe. Bak op laag vuur voor twee minuten.
Deglaceer de pan met een scheut water. Schraap goed over de bodem, want dat is waar alle smaak zit. Doe het vlees weer terug in de pan.
Verwijder de kruiden uit de wijnmarinade en voeg de wijn toe aan de pan. Wikkel ook een bosje peterselie en tijm samen met een stukje keukentouw, en voeg toe aan de pan met de boeuf bourguignon. Als laatst mogen de laurierblaadjes erbij. Roer kort en laat de boeuf bourguignon zo’n 3,5 uur stoven. Roer tussendoor om het half uur.
Verhit ondertussen olie in een pan. Voeg de champignons toe aan de pan en bak tot de champignons bruin kleuren. De uitgelekte uitjes mogen er als laatst bij, bak die nog eens 5 minuten. Voeg de champignons en de uitgelekte zilveruitjes toe aan de boeuf bourguignon en stoof mee voor de laatste 30 minuten.
Vis de kruiden uit de pan en proef af op zout en peper. Roer alles nog één keer goed door elkaar en bestrooi met fijngehakte peterselie.
Serveer de kerstige boeuf bourguignon met romige aardappelpuree en een goede portie gezelligheid.
Meer kerstrecepten?
- Culy Homemade: makkelijke kalkoen met bruine boter, cranberry & mosterdzaadjes
- Culy Homemade: procureur met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème
- Culy Homemade: biet wellington met glühweinjus (vega hoofdgerecht voor kerst)