Culy Basics: klassieke stamppot boerenkool (het enige basisrecept dat je nodig hebt)
Tja, als het lenteweer nog niet wil doorbreken, dan houden we nog maar even vast aan de winter. Het voordeel is dat we daardoor extra lang kunnen genieten van die typische wintergerechten zoals dit boerenkool (basis)recept mét worst.
Soms verlang je naar een echte Hollandse klassieker. Stamppot is misschien wel het gerecht dat daarbij het meest tot de verbeelding spreekt. Met dit basisrecept zet je vliegensvlug een Nederlands maaltje op tafel. Dit boerenkoolrecept maak je uiteraard met knapperige spekjes en verse rookworst als garnituren.
Boerenkool (basis)recept
- Voor dit basisrecept schil je de aardappelen en snij in blokjes van 5 bij 5 centimeter.
- Doe de aardappelblokjes in een ruime pan met koud gezouten water.
- Voeg de gesneden boerenkool toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten doorkoken.
- Leg nu de worst op de boerenkool en laat het geheel circa 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Bak ondertussen de spekjes op laag vuur krokant.
- Giet de boerenkool en worst af en laat zo veel mogelijk vocht verdampen.
- Leg de worst opzij en stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar heen.
- Voeg de boter en warme melk toe en roer door elkaar heen tot een smeuïge massa. Tip! Gebruik in plaats van de boter het vet van de uitgebakken spekjes.
- Breng op smaak met de nootmuskaat, mosterd, witte peper en zout.
- Verdeel de stamppot boerenkool over de borden, bestrooi met de uitgebakken spekjes en snij de worst in plakjes. Die leg je erbovenop.
- Serveer eventueel met een zelfgemaakte jus.
Meer Hollandse kost?
- Culy Homemade: andijviestamppot met spekjes, gesmoorde uien en crème fraîche
- Hete bliksem: de oud-Hollandse stamppot met appel en gehakt
- Culy Homemade: preistamppot met pittige honing-mosterdjus