Culy Homemade: boerenkool ovenschotel met prei en cannellini
Een flinke hand boerenkool per persoon: da’s wat er in deze boerenkool ovenschotel met prei en cannellini gaat. Een vitaminebom dus, en toch zó bevredigend lekker.
De inspiratie voor deze boerenkool ovenschotel ligt bij Alison Roman, die doorgaans verdraaid goed weet wat lekker is. Zo ook dit winterse gerecht, waarin ze prei en boerenkool laat schitteren. Boerenkoolliefhebbers als we zijn hebben we de hoeveelheid ervan zelfs nog wat opgeschroefd. En zonder dat je het door hebt, werk je zo een gigantische berg groenten naar binnen.
Boerenkool ovenschotel met prei en cannellini
Verhit een grote pan op medium vuur en voeg een royale scheut olijfolie toe. Voeg de ringetjes prei toe, roer goed en draai het vuur lager. Laat gedurende 15 minuten op laag vuur stoven, tot de prei boterzacht is.
Verwarm je oven voor tot 220 graden.
Voeg nu de boerenkool toe (desnoods handje voor handje) en laat meestoven tot deze zacht is, zo’n 5 à 8 minuten.
Voeg de slagroom en een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat toe en roer. Rasp ook de pecorino boven de pan en roer. Laat de slagroom een paar minuten pruttelen en zet het vuur dan uit. Giet de cannellinibonen af en roer die voorzichtig door de rest van de pan. Schep de volledige inhoud van de pan in een ovenschaal. Is je pan ovenbestendig, dan hoeft dit niet.
Doe twee eetlepels olijfolie samen met de panko in een kom en roer goed. Strooi die over je boerenkool ovenschotel.
Plaats gedurende 15 à 20 minuten in de warme oven. Serveer de boerenkool ovenschotel onmiddellijk, dan is ‘ie het lekkerst.
Meer makkelijke ovenschotels?
- Culy Homemade: ovenschotel van gehaktballen in tomatensaus (meatball bake)
- Culy Kids: Ovenschotel met chorizo, aardappel en linzen
- Culy Homemade: kippensoep in de vorm van een ovenschotel