Bobotie met gele rijst en komkommersambal (zónder pakjes of zakjes)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBobotie_met_gele_rijst_komkommersambal_1.jpg)
Met pakjes en zakjes stelt deze kruidige ovenschotel uit Zuid-Afrika niet zoveel voor, maar zelfgemaakt is bobotie een gerecht om je vingers bij af te likken. Dit bobotie-recept met gele rijst, en komkommersambal is écht genieten geblazen.
Ingrediënten
Voor 6-8 personen:Voor de bobotie:
- 2 sneetjes witbrood
- 2 eetlepels olie
- 2 uien, gesnipperd
- 4 tenen knoflook
- 1 kilo gehakt
- 2 eetlepels chutney of abrikozenjam
- 2 eetlepels milde curry madras-poeder (toko)
- 3 laurierblaadjes + extra ter decoratie
- 300 ml volle melk
- 2 eieren
Voor de gele rijst:
- 400 gram rijst
- 1 theelepel olie
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels sultanarozijnen
- 1 kaneelstok
- Water
- Zout
Voor de komkommersambal:
- 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 theelepel suiker
- 2 cm gember, geraspt
- 1 eetlepel appel ciderazijn
- 2 muntblaadjes
De herkomst van bobotie
In het lijstje van gerechten waar de meningen over verdeeld zijn, vind je ook bobotie terug. Deze ovenschotel, die door sommigen wordt gezien als het nationale gerecht van Zuid-Afrika, is afkomstig uit de gemeenschap van de Kaap-Maleiers. Zij zijn door Nederlander via slavenhandel naar Zuid-Afrika gebracht.
Duidelijke invloeden daarvan in het gerecht zijn het gebruik van currypoeder en chutney (wij zijn dol op die van Mrs. Balls!), en het wordt gegeten met verschillende soorten sambal.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBobotie_met_gele_rijst_komkommersambal_3.jpg)
Zonder pakjes of zakjes
Maar hoe bekend de naam bobotie voor ons ook is, het wordt lang niet door alle Zuid-Afrikanen gegeten en daarom ook niet gezien als nationaal gerecht. Buiten Zuid-Afrika wordt het gerecht ook wel gemaakt. Zo maken ze in Argentinië bobotie in een pompoen (yep, in een pompoen). Gerechten in pompoenen serveren doen ze daar trouwens vaker, kijk maar naar de soep Carbonada e Zapallo met maïs en stoofvlees.
In Nederland kennen we bobotie vooral van de beruchte pakjes en zakjes. Eerlijk is eerlijk: we hebben het ook wel eens geprobeerd. Maar het komt niet in de buurt van the real deal. Daarom geven wij je een écht lekkere versie die je heel simpel maakt met de specerijen uit je keuken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBobotie_met_gele_rijst_komkommersambal_2.jpg)
Komkommersambal
Nog even over de sambal, dat je waarschijnlijk kent als pittige toevoeging aan de rijsttafel. Maar sambal kan veel meer zijn dan een pittige pepersaus. Zo bestaat er ook uiensambal, tomatensambal, bananensambal en kokossambal.
In Zuid-Afrika vind je onwijs veel sambalsoorten die traditioneel worden geserveerd bij bobotie. Wij kiezen hier voor een komkommersambal: een lichte en pittige komkommersalade is namelijk de perfecte tegenhanger van de zware ovenschotel.
Bobotierecept: lekker zelf maken
- Begin met dit bobotierecept door de oven voor te verwarmen op 180 graden en laat het brood weken in water.
- Zet een hapjespan op het vuur en verhit de 2 eetlepels olie. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Doe daarna de knoflook en het gehakt erbij en laat het gehakt goed rul bakken. Voeg de 2 eetlepels curry madras poeder toe, samen met de 2 eetlepels chutney, 2 laurierblaadjes en peper en zout naar smaak.
- Bak de vulling van de bobotie 10 minuten. Knijp het brood goed uit en voeg het daarna toe aan het gehakt. Schep alles vervolgens in een ovenschaal en druk goed aan.
- Maak ondertussen de custard. Meng de melk met eieren en giet het over het gehakt. Decoreer met extra laurierblaadjes en bak de bobotie 35 minuten in de oven.
Gele rijst maken
- Voeg gewassen rijst toe aan een pan en voeg water toe (check de aanwijzingen op de verpakking) samen met 1 theelepel olie, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, een snuf zout, 1 theelepel kurkuma, 2 eetlepels sultanarozijnen en de kaneelstok. Breng aan de kook en verlaag het vuur tot de rijst gaar is.
Komkommersambal maken
- Maak dan de komkommersambal. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer, snijd de komkommer in plakken en doe ze in een kom. Snipper een sjalot en was deze onder stromend water, zo kom je van de scherpe smaak af. Droog goed af en voeg toe aan de komkommer. Volg met 1 theelepel suiker, de geraspte gember, 1 eetlepel appelciderazijn, de munt en de knoflook. Schep goed om en bewaar in de koelkast tot de bobotie klaar is.
- Serveer de bobotie met de gele rijst en komkommersambal.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FBobotie_met_gele_rijst_komkommersambal_1.jpg)
Nog meer recepten voor grote groepen:
- Een Indische crowd pleaser: Frikadelpan (Indisch gehaktbrood)
- Deze moet je geproefd hebben: Nigeriaanse jollof rice met bakbanaan en kip
- Toetje erbij: de iconische bananenpudding van Magnolia Bakery