Goudbruine bloemkoolsteak op een spiegel van gruyère
Met deze feestelijke bloemkoolsteak zet je een spektakelstuk op tafel. De romige bloemkoolpuree krijgt een heerlijke smaak door de gruyère en extra bite door de geschaafde amandelen.
Tijdens het bakken van de bloemkool, behandel je de groente ook echt als steak. Kort aanbakken op een hoge temperatuur en ‘m de smaak van de gebruinde boter op laten nemen is een must voor het lekkerste resultaat!
Het fijne aan dit recept is dat je de bloemkoolpuree eenvoudig voorbereidt, zodat je op het moment zelf alleen de bloemkoolsteak nog maar hoeft te bakken: de rest staat allemaal al klaar. Tot ziens kerststress!
Bereidingswijze bloemkoolsteak met gruyère
- Verwijder de bladeren van de bloemkool. Zorg ervoor dat je de stam niet wegsnijdt, anders valt de bloemkool uit elkaar.
- Snijd twee plakken van zo’n 5 centimeter dik van de bloemkool en zet opzij voor later.
- Snijd de rest van de bloemkool grof en kook 10 minuten in een pannetje met volle melk.
- Schep de gekookte bloemkool in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer en een beetje van de warme melk tot een gladde massa.
- Voeg de gruyère en wat peper en zout toe en pureer nogmaals.
- Maak vervolgens de chimichurri door de gehakte peterselie, de olijfolie, de rode wijnazijn, de knoflook en wat peper en zout door elkaar heen te roeren.
- Verwarm een koekenpan op medium hoog vuur. Voeg zodra de pan heet is de roomboter en de bloemkoolplakken toe.
- Bak per kant ongeveer 4 minuten of tot de bloemkool goudbruin en gaar is.
- Schep op een plat bord 3 eetlepels van de bloemkoolpuree. Leg daar bovenop de bloemkoolsteak en bestrooi met wat zout.
- Verdeel 2 theelepels van de chimichurri over de bloemkoolsteak heen en bestrooi met wat geschaafde amandelen.
Meer kerstrecepten:
- Zalm met confettisaus (makkelijk hoofdgerecht voor kerst)
- Geroosterde knolselderijsteaks met Café de Paris boter
- Makkelijk kerstdiner van de bakplaat