Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 1 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Cheesy bloemkoolsoep met prei en kaascroutons

Wanneer de dagen kouder worden, warmen we onszelf graag op met een troostende kom soep. Deze gezonde (!) bowl of cheesy goodness is de ultieme combinatie van comfort food en het binnenkrijgen van de nodige vitamines. En zodra de temperaturen dalen, is deze bloemkoolsoep met prei en kaascroutons precies wat je nodig hebt om de koude dagen door te komen.

Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 30 minuten

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:

Voor de bloemkoolsoep

  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 prei, in ringen
  • 2 takjes tijm
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 2 kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • Zout en peper
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 flinke eetlepel crème fraîche
  • 150 gram cheddar, geraspt
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peterselie, fijngesneden
  • Dille
  • Olijfolie

Voor de kaascroutons

  • 3 dikke plakken (zuurdesem)brood, in blokjes
  • 5o gram cheddar, geraspt
  • 40 ml olijfolie
  • 1 theelepel paprika poeder
  • Zout en peper

Extra benodigdheden

  • Staafmixer
Beoordeling
5 / 5 sterren. 14 x beoordeeld.

Vegan-friendly

De bloemkoolsoep met kaascroutons is voor de echte kaasliefhebber. Maar je kan ‘m gemakkelijk vegan maken. Kies in plaats van cheddar voor een vegan variant, bijvoorbeeld de vegan cheddar van AH. Ook zijn er aardig wat crème fraîche vervangers op de markt zoals haver crème fraîche. Hierdoor behoudt de soep zijn frisse smaak die ‘m zo verslavend maakt.

Bloemkoolsoep met kaascroutons
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Bloemkoolsoep met prei en kaascroutons

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit de olijfolie in een ruime soeppan op middelhoog vuur. Voeg de prei en knoflook toe en bak 5 minuten. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Doe de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes erbij, gevolgd door de groentebouillon en laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken, tot de bloemkool gaar is.

Terwijl de soep kookt, gaan we verder met de kaascroutons. Meng hiervoor het brood, de olie en kruiden in een kom. Hussel goed, zodat alle smaken zijn verdeeld. Verspreid de gekruide blokjes brood goed over een met bakpapier bedekte bakplaat. Strooi de cheddar over het brood, zodat de kaas over de croutons smelt. Bak de croutons voor 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Zet opzij en laat afkoelen.

Vis de laurierblaadjes uit de soep. Pureer de soep glad. Roer de crème fraîche, cheddar en citroensap erdoorheen en proef af op zout en peper.

Verdeel de bloemkoolsoep en kaascroutons over de kommen. Garneer met een wat extra cheddar, een drizzle van olijfolie en fijngesneden groene kruiden zoals peterselie en dille.

Bloemkoolsoep met prei en kaascroutons
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer bloemkoolsoep

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.