Culy Homemade: cheesy bloemkoolsoep met prei en kaascroutons
Wanneer de dagen kouder worden, warmen we onszelf graag op met een troostende kom soep. Deze gezonde (!) bowl of cheesy goodness is de ultieme combinatie van comfort food en het binnenkrijgen van de nodige vitamines. En zodra de temperaturen dalen, is deze bloemkoolsoep met prei en kaascroutons precies wat je nodig hebt om de koude dagen door te komen.
Vegan-friendly
De bloemkoolsoep met kaascroutons is voor de echte kaasliefhebber. Maar je kan ‘m gemakkelijk vegan maken. Kies in plaats van cheddar voor een vegan variant, bijvoorbeeld de vegan cheddar van AH. Ook zijn er aardig wat crème fraîche vervangers op de markt zoals haver crème fraîche. Hierdoor behoudt de soep zijn frisse smaak die ‘m zo verslavend maakt.
Bloemkoolsoep met prei en kaascroutons
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit de olijfolie in een ruime soeppan op middelhoog vuur. Voeg de prei en knoflook toe en bak 5 minuten. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Doe de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes erbij, gevolgd door de groentebouillon en laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken, tot de bloemkool gaar is.
Terwijl de soep kookt, gaan we verder met de kaascroutons. Meng hiervoor het brood, de olie en kruiden in een kom. Hussel goed, zodat alle smaken zijn verdeeld. Verspreid de gekruide blokjes brood goed over een met bakpapier bedekte bakplaat. Strooi de cheddar over het brood, zodat de kaas over de croutons smelt. Bak de croutons voor 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Zet opzij en laat afkoelen.
Vis de laurierblaadjes uit de soep. Pureer de soep glad. Roer de crème fraîche, cheddar en citroensap erdoorheen en proef af op zout en peper.
Verdeel de bloemkoolsoep en kaascroutons over de kommen. Garneer met een wat extra cheddar, een drizzle van olijfolie en fijngesneden groene kruiden zoals peterselie en dille.
Nog meer bloemkoolsoep
- Culy Homemade: bloemkoolsoep met vadouvan, pinda’s en limoen
- Culy Homemade: gezonde bloemkoolsoep (met een Aziatisch tintje)
- Klassieke bloemkoolsoep