Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 23 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: Birria taco’s (Mexicaanse taco’s met véél kaas die je in een bouillon doopt)

Birria taco’s zijn misschien wel het ultieme comfortfood. Deze gebakken taco’s zijn gevuld met sappig rundvlees en gesmolten kaas waarna je ze dipt in een smaakvolle consommé. Geloof ons: na dit recept wil je nooit meer anders.

Voor dit recept is het belangrijk dat je de juiste gedroogde pepers gebruikt; het geeft precies die extra dimensie die je verwacht van dit recept. In Mexico wordt gebruik gemaakt van Oaxaca-kaas. Deze is in Nederland helaas moeilijk te verkrijgen, daarom kiezen wij voor een smeuïge jong belegen kaas voor een extra cheesy resultaat. Laat die cheese pull maar komen!

Wil je koste wat kost de Oaxaca-kaas hebben? Sprint dan snel naar de Kaaserie in Amsterdam. Eigenaresse Paula kon nergens goede Mexicaanse kazen vinden en dus besloot ze het zelf te maken. Haar roots liggen in Mexico, Amerika en Chili, maar ze woont tegenwoordig al flink wat jaren in Nederland. Toen ze in 2012 een ongekende craving had naar een specifieke Chileense kaas, is het spreekwoordelijke kaasballetje gaan rollen.

De meest gebruikte Mexicaanse pepers op een rij

Birria taco's
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Recept voor birria taco’s

  1. Doe de gedroogde pepers in een kommetje en voeg kokend water toe zodat ze net onder staan. Laat afgedekt circa 15 minuten trekken.
  2. Bak de ui, knoflook en suiker in een stoofpan op laag vuur tot ze beginnen te karameliseren.
  3. Voeg de rest van de droge ingrediënten en de tomaat toe en bak zo’n 15 minuten op middelhoog vuur terwijl je regelmatig roert.
  4. Voeg de geweekte pepers toe, samen met wat van het vocht. Pureer het geheel tot een gladde saus in een blender.
  5. Bak in de braadpan het ongesneden vlees rondom goudbruin op hoog vuur. Giet de saus en de azijn over het vlees heen. Vul aan met water tot alles net aan onder staat.
  6. Zet de gesloten pan voor zo’n 4,5 uur in de oven op 140 graden Celsius of tot het zacht is en uit elkaar valt.
  7. Verwijder het vlees uit de pan en pluis het met twee vorken. Zet apart voor later.
  8. Dompel je maistortilla kort onder in de consommé (dit is de achtergebleven saus in de pan). Let op: wanneer je dit te lang doet valt je tortilla tijdens het bakken uit elkaar.
  9. Bak de tortilla in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot hij begint te kleuren. Strooi de kaas over de tortilla heen en leg er een lepel van het vlees bovenop samen met een schepje van de consommé. Vouw de tortilla dicht en bak aan twee kanten tot de kaas gesmolten is en de tortilla knapperig wordt.
  10. Verdeel de consommé over verschillende bakjes en top deze af met de fijngesneden banaansjalot en koriander. Dip je birria taco’s in de consommé voor de ultieme birria taco-ervaring!
Birria taco's
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer uit de Mexicaanse keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.