Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: sabayon van bier met gekarameliseerde peer & speculaas

Sabayon is een nagerecht waarmee je dikke indruk maakt. De Italianen noemen het zabaglione (aha!), wat ongeveer net zo indrukwekkend klinkt als sabayon. Er gaat meestal een scheut (dessert)wijn doorheen. Maar wist je dat je ook sabayon van bier kunt maken?

Dit luchtige nagerecht bestaat uit eidooiers, suiker en alcoholische drank. Dikwijls is dat dus wijn, maar ga je voor een mooi, bruin bier, dan krijgt je sabayon een leuke twist. En dat bier past toevallig perfect bij de smaken van gekarameliseerde peer en speculaas. Zó lekker.

Sabayon behoort tot de categorie snelle recepten, maar je moet er wél flink je spierballen bij gebruiken. Eigenlijk is dat dit dus een lekker recept en een work-out inéén.

Toch liever klassiek? Culy Homemade: supersnelle sabayon met Sauternes en vers fruit

Bier sabayon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze bier sabayon

Verkruimel de speculaasjes tot een fijn kruim, bijvoorbeeld in een afsluitbaar zakje waar je met een deegroller overheen gaat.

Smelt de boter in een kleine koekenpan en voeg de suiker en honing toe. Laat op een laag vuur karameliseren en voeg dan de stukjes peer toe. Laat ongeveer 8 minuten bakken, tot de peertjes mooi zacht en gekarameliseerd zijn.

Zet ondertussen ook een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur lager. Hang er een kom boven die het water niet raakt.

Smelt de suiker in een ander pannetje met een klein laagje van het bier op heel zacht vuur, een paar minuutjes. Giet de rest van het bier erbij.

Doe de eidooiers in de kom boven het pannetje zacht kokend water en verwarm deze au bain marie terwijl je blijft kloppen met de garde. Voeg rustig de biersiroop uit het pannetje toe en blijf kloppen tot de sabayon mooi dik is. Pijn aan je spierballen? Gebruik dan eventueel een handmixer.

Schep de gekarameliseerde peer in een bierglas (of een ander mooi glas of diep bord) en lepel de sabayon eroverheen. Maak af met het speculaaskruim.

Tip: wil je sabayon maken met de Cook Expert van Magimix? Doe dan alle ingrediënten voor de sabayon in de RVS-kom en klik de deksel erop. Haal de dop eraf en stel het apparaat in op 10 minuten, snelheid 4, 68 graden.

Bier-sabayon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.