Culy Homemade: beenham uit de oven met rozemarijn en venkel (voor kerst)
Kalkoen of Beef Wellington? Lekker, maar wij wilden dit jaar ‘ns een ander spektakelstuk voor kerst. Beenham dus! Deze beenham uit de oven met geroosterd venkelzaad, rozemarijn en mandarijnsap is lekker kerstig en toch eenvoudig genoeg voor een stressloze 25ste.
Wat is de juiste kerntemperatuur van beenham?
De gaartijd van beenham is afhankelijk van de grootte van je portie. Volgende vuistregels kun je hierbij in je achterhoofd houden:
- Reken gemiddeld 10 minuten op 170 graden per 100 gram rauwe beenham, dus 75 minuten voor 750 gram beenham.
- Werk je liever met een kookthermometer? Zodra de beenham 65 graden kerntemperatuur bereikt, is ‘ie klaar om te serveren.
- Meestal zie je aan de goudbruine buitenkant vanzelf of de ham gaar is, maar test dit voor de zekerheid altijd met een testplakje om de binnenkant te bekijken.
Beenham uit de oven met rozemarijn en venkel (voor kerst)
- Neem er een braadslee bij en leg er de ham in. Bedek met een dun laagje zout en laat rusten.
- Rooster het venkelzaad in een koekenpan tot de aroma’s vrijkomen. Haal van het vuur en vijzel de zaadjes fijn.
- Neem er een mengkom bij en doe daar de gevijzelde venkelzaadjes, de olijfolie, het mandarijnsap en de mosterd in. Roer met een garde.
- Verwarm de oven voor tot 170 graden.
- Snijd een ruitjespatroon in de beenham en bestrijk met het mengsel (hou nog wat over). Duw er de takjes rozemarijn tussen.
- Braad de ham zo’n 75 minuten in de oven. Is je ham groter, hou dan een langere kooktijd aan (zie opmerkingen hierboven). Bedruip gaandeweg een paar keer met de marinade.
- Haal de beenham uit de oven en dek af met een vel aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten en vis de gegaarde rozemarijn uit de beenham (leg er voor de presentatie wat verse takjes op). Snijd in plakken. Lekker met krieltjes en gegrilde groenten.
Meer feestelijke pronkstukken?
- Culy Homemade: biet wellington met glühweinjus (vega hoofdgerecht voor kerst)
- Culy Homemade: boterige gebraden kip voor Kerst
- Culy Homemade: makkelijke kalkoen met bruine boter, cranberry & mosterdzaadjes