Amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen
Met een bavarois oogst je altijd lof. En deze amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen is al helemaal een spektakelstuk. Sla ‘m maar vast op voor de feestdagen!
Op onze redactie moet het eerst nog Halloween worden, maar bij onze collega’s van Foodies Magazine is het al volop Kerst. Het grote kerstnummer is namelijk al helemaal af én verkrijgbaar als pre-order (met gratis verzending). Wij mogen alvast een feestelijk kerstdessert met je delen uit het nummer. Sla deze amandelbavarois maar vast op voor de feestdagen!
Een bavarois is een heerlijke, luchtige pudding die in een vorm wordt gegoten, gekoeld en geserveerd. Trek er even wat tijd voor uit: de bereidingstijd is ongeveer een uur, maar de amandelbavarois moet zeker 8 uur opstijven in de koelkast.
Zo maak je de amandelbavarois
- Verwarm voor de bavarois de melk met het vanillestokje en –merg in een pannetje en laat ca. 10 minuten trekken op laag vuur. Laat de melk niet koken.
- Week de gelatine in koud water. Klop de eidooiers met de suiker en een snuf zout los en roer de bloem erdoorheen. Giet de warme melk al roerend met een garde bij het dooiermengsel en roer het geheel goed glad. Giet door een zeefje terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog 1 minuut goed doorkoken. Blijf de hele tijd goed roeren over de bodem van de pan, zodat de room niet aankoekt. Neem van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Los de gelatine goed op en voeg dan de witte chocolade toe. Laat de chocolade smelten in de crème. Roer goed door en breng op smaak met amandelaroma. Dek het geheel af met folie en laat afkoelen in de koelkast.
- Klop de slagroom lobbig in een koude kom met een koude garde. Klop de bijna opgesteven crème nog even goed los, zodat je geen klontjes krijgt. Spatel de slagroom rustig in 2 delen door de bijna opgesteven crème. Giet het mengsel in een ingevette puddingvorm of tulband. Laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
- Smelt voor de krokante chocoladeschotsen â…” van de witte chocolade au bain-marie. Neem van het vuur en voeg de overige witte chocolade toe en roer goed door. Blijf de chocolade roeren tot hij is afgekoeld tot 28 graden. Meng de cornflakes door de witte chocolade en giet de chocolade op een vel bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en rol de chocolade nu met een deegroller plat uit. Laat minstens 2 uur opstijven. Breek in schotsen en bewaar in een luchtdichte bak.
- Snijd voor de citroenschijfjes de citroen in dunne schijfjes. Breng in een pan 150 ml water met 100 g suiker aan de kook en leg de citroenschijfjes in de siroop. Zet het vuur laag en kook de citroenschijfjes tot ze mooi glazig zijn geworden en de schil zacht is. Laat afkoelen.
- Roer de lemoncurd los met het citroensap. Dompel de puddingvorm kort in heet water en keer hem om op een groot bord of schaal. Verdeel de lemoncurd over de bovenkant, zodat hij een beetje over de pudding druipt. Steek de wittechocoschotsen in de pudding en leg er wat van de citroenschijfjes op. Verkruimel de amaretti eroverheen.
Dit vind je nog meer in Het grote kerstnummer van Foodies
Zin in de allerlekkerste kerst ooit?
In je pyjama loop je 25 december ’s ochtends de trap af. Je zet je kerstplaylist op, verwarmt de oven voor en rolt de croissantjes voor het ontbijt. Deze twee dagen staan in het teken van eten. Het ontbijt, de brunch, de borrel én natuurlijk het diner. In het extra dikke kerstnummer van Foodies met meer dan 100 recepten vind je volop inspiratie.
Pre-order Het Grote Kerstnummer van Foodies voor maar 12,50 euro mét GRATIS verzending (geldig t/m 29 oktober)! Je ontvangt hem rond 8 november als eerste op je deurmat.
Meer mooie kerstdesserts:
- Goed idee: deze kerst desserts kun je vooraf maken
- Tarte tatin d’Alain (van Alain Caron!): een feestelijk nagerecht voor kerst
- Nagerechten om met Kerstmis (in een handomdraai) op tafel te zetten