Culy Basics: dit is het lekkerste basisrecept voor boerenkool stamppot
We zijn dól op noedels, risotto, curry’s en andere buitenlandse heerlijkheden – maar soms is het toch fijn om gewoon even bij onze eigen tradities te blijven. En wat is er nou meer Hollands dan boerenkool stamppot? Die kun je op heel veel manieren maken, maar de basis blijft natuurlijk hetzelfde. Aan dit basisrecept voor boerenkool stamppot kun je dus toevoegen wat je zelf wil.
We zouden wel ‘Viva Holandia‘ willen zeggen, maar da’s toch ook weer niet echt meer Nederlands… Hoe dan ook: Hup Holland hup!
Basisrecept voor boerenkool stamppot
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken van ongeveer vijf centimeter groot. Doe ze in een ruime pan met een flinke snuf zout en voeg ook de boerenkool aan de pan toe.
- Vul de pan met net zoveel water totdat alles net onder staat en breng aan de kook. Kook ongeveer twintig minuten en giet de pan af als de aardappels beetgaar zijn.
- Stamp de aardappelen en boerenkool samen tot stamppot met een pureestamper. Je kunt ervoor kiezen om er wat grovere stukken aardappel in te laten zitten, maar kunt alles ook helemaal fijn stampen.
- Roer er een flinke klont boter en een scheut (warme) melk doorheen en breng op smaak met mosterd, zout, peper en een snufje nootmuskaat.
- Serveer de stamppot boerenkool met zelfgemaakte jus, (vega)spekjes en/of rookworst.
Variaties op traditionele boerenkool
Spekjes en rookworst zijn natuurlijk een klassieke toevoeging aan stamppot boerenkool, maar zeker niet de enige mogelijkheden! Probeer deze variaties de volgende keer ook eens:
- Voeg reepjes zongedroogde tomaat toe en vervang de nootmuskaat voor Italiaanse kruiden
- Maak een Aziatische variant met een scheutje sojasaus, geroosterde kip en wat spicy pinda’s
- Vervang de spekjes door stukjes gemarineerde tempeh voor een vega(n) variant
Nog meer Hollandse kost?
- Klassieke hachee maken doe je zo
- Gezonde ovenschotel met bloemkool en gehakt
- Hete bliksem: de oud-Hollandse stamppot met appel en gehakt