Feestelijke banketstaafstukjes voor Sinterklaas
De klassieke banketstaaf voor Sinterklaas wordt nóg aantrekkelijker als je ‘m in stukjes verdeelt en bakt, om uit te delen. Deze banketstaafstukjes zijn het ideale hapje voor pakjesavond of een (sinterklaas)feestje op het werk of op school.
Tot onze verbazing was het Nigella Lawson die ons op het idee bracht van deze banketstaaf in stukjes. De Britse culiqueen bezocht vorig jaar onze hoofdstad voor haar kerstspecial ‘Nigella’s Amsterdam Christmas’. Ze deelde haar liefde voor Amsterdam, voor kerst én voor onze Hollandse banketstaaf.
Die laatste goot ze dus ook in een eigen recept mét een leuke twist. Haar ‘banket bars’ – zoals ze ze noemde – zijn niet alleen ideale porties van de banketstaaf, ze trakteerde ze ook nog eens op een abrikozengloss en glazuur. Die laatste twee kun je eventueel weglaten als je dit recept gaat maken, maar ze maken deze banketstaafstukjes wel éxtra feestelijk.
Banketstaaf met amandelspijs
Let er goed op dat je de amandelspijs al een dag van tevoren moet maken om te laten rusten in de koelkast.
Recept: banketstaaf in stukjes
De amandelspijs maken
Hiermee begin je dus een dag van tevoren!
- Knip twee stukken bakpapier op maat op ongeveer 38 tot 45 cm lang. Leg het op het aanrecht met de korte kant naar je toe.
- Doe de amandelen met de kristalsuiker in een keukenmachine en maal ze helemaal fijn. Voeg dan de geraspte citroenschil, rozenwater, zout en het ei toe. Zet de keukenmachine aan tot alles is gemengd tot een dikke pasta.
- Verdeel de amandelspijs met je handen in twee gelijke delen (weeg ze eventueel af met de keukenweegschaal; ze zouden ongeveer 253 gram per stuk moeten wegen).
- Leg een helft van de amandelspijs op een stuk bakpapier op ongeveer 5 centimeter van de onderste rand en maak er met je handen een lange rol van, over de hele lengte van het bakpapier.
- Vouw de onderste rand van het bakpapier over de amandelspijs heen, en gebruik je handen om de ‘worst’ van amandelspijs heen en weer te rollen, alsof het een deegroller is. Doe dit net zolang tot de pasta zo lang is als het bakpapier en ongeveer 3 cm dik.
- Vouw de andere kant van het bakpapier eroverheen en pak de amandelspijs goed in met plasticfolie, tegen het uitdrogen. Leg in de koelkast.
- Herhaal dit met de andere helft van de amandelspijs.
- Leg beide stukken amandelspijs in de koelkast. Gebruik je een rol bladerdeeg uit de vriezer, leg dat dan naast de amandelspijs in de koelkast, een dag voordat je de banketstaafstukjes wil gaan bakken.
De banketstaaf-stukjes maken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop het ei los in een kommetje, samen met een snuf zout. Zet opzij.
- Leg een siliconen bakmat op het aanrecht of bestuif je aanrechtblad met een beetje bloem.
- Haal het bladerdeeg uit de koelkast en snijd het over de lengte in twee delen. Leg een helft terug in de koelkast.
Haal ook een van de stukken amandelspijs uit de koelkast. - Leg het bladerdeeg horizontaal op je aanrecht. Leg de amandelspijs in het midden van het deeg. Als het goed is, is het ongeveer even lang als het deeg.
- Kwast het deeg in met losgeklopt ei aan weerszijden van de amandelspijs. Vouw het deel van het deeg dat het verst van je af ligt over de amandelspijs. Rol het daarna naar je toe, zodat alle vulling is bedekt met deeg. Druk het goed aan op de naad en snijd eventueel een randje weg aan de zijkant. Leg de rol met de naad naar beneden op het aanrecht.
- Snijd de banketstaaf in 8 gelijke stukjes en leg ze op de bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Voor de abrikozengloss en het glazuur:
- Meng ondertussen de abrikozenjam met het citroensap in een kommetje en zet opzij. Meng in een ander kommetje de poedersuiker met een klein beetje citroensap tot je een dik glazuur overhoudt. Voeg liever eerst te weinig toe en blijf daarna meer toevoegen, anders wordt het glazuur te dun en lopend.
- Laat de banketstaaf-stukjes als ze gaar zijn afkoelen op een rekje of op het aanrecht. Als de amandelspijs er aan de zijkanten een beetje is uitgelopen, kun je dat met een lepel terugduwen in het deeg.
- Bestrijk de stukjes meteen met de abrikozenjam en bestrooi met het amandelschaafsel. Het witte glazuur kun je er met een lepeltje zigzaggend overheen druppelen.
- Herhaal deze stappen voor de andere helft van het deeg om een tweede banketstaaf in stukjes te maken.
Meer lekkere recepten voor Sinterklaas:
- De allerbeste sinterklaastaart: worteltaart met amandelspijs (glutenvrij!)
- Onze sinterklaasverslaving: Brabantse krollen (anijsbroodjes) met speculaas
- Zelf kruidnoten maken met pindakaas en lekker veel specerijen: pindakaaspepernoten dus!