Culy Homemade: Vietnamese Bánh mì wafel met buikspek
Bánh mì zijn Vietnamese broodjes met een Franse slag. Normaal gezien wordt een knapperige baguette belegd met zoete, zure en zoute ingrediënten, maar wij verruilen het broodje in dit recept voor een wafel. Waarom? Omdat het kan. En omdat dat verdraaid lekker is.
De bereidingswijze van de Bánh mì wafel lijkt veel werk, maar eigenlijk is het vooral een kwestie van op voorhand een beetje werk verrichten (zoals groenten inleggen en buikspek marineren) en wafels maken. Als je dat de avond van tevoren hebt gedaan, kan je de dag daarna in no-time een razendsnelle lunch of origineel diner op tafel zetten!
Heb je geen wafelijzer in huis? Koop dan eventueel boterwafels van goede kwaliteit.
> Ook handig: Zo maak je thuis de allerlekkerste wafels (tips & tricks!)
Bánh mì wafels maken
Dit kun je van tevoren maken:
-
Wafels
Smelt de boter. Meng de bloem, de suiker, de eieren en het bakpoeder in een grote kom. Schenk er de gesmolten boter bij en mix met de standmixer tot een homogeen beslag. Voeg ook een snuf zout toe en roer dit er met een grote lepel doorheen.
Stort het beslag in een ovenschaal, duw het een beetje plat met de achterkant van de lepel en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.
Verwarm je wafelijzer op de hoogste stand.
Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. Leg twee balletjes naast elkaar in het wafelijzer en bak tot goudbruine wafels (meestal zijn de wafels ongeveer klaar wanneer er minder stoom uit het wafelijzer komt). Laat de wafels afkoelen op een rooster.
-
Ingelegde groenten
Doe alle ingrediënten in een weckpot en laat minstens 15 minuten afgesloten en gekoeld staan.
-
Het buikspek marineren
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een bakje en roer goed. Voeg er het spek aan toe en laat minstens 15 minuten afgesloten en gekoeld staan, zodat het vlees de smaken van de marinade kan opnemen.
Zo maak je een bánh mì wafel
Bak de gemarineerde speklapjes aan in een laagje boter en zet apart.
Maak de srirachamayo. Meng daarvoor de mayonaise met de sriracha in een kommetje.
Neem nu een wafel en beleg met een eetlepel van de srirachamayo, een tweetal plakjes buikspek, een paar gepekelde groenten en een beetje geroosterde pinda.
Werk af met chilivlokken, een beetje koriander en eventueel nog een extra wafel om er een sandwich van te maken.
Meer Vietnamees eten?
- Knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen (Banh Xeo)
- Culy Homemade: recept voor Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nuong)
- Culy Homemade: Vietnamees varkensvlees met citroengras en maïssalade