Culy’s grand dessert voor kerst over de hele tafel (balagan-stijl)
Georganiseerde chaos! Dat is hoe je balagan letterlijk vertaalt. En als je dat principe nou toepast op een grand dessert voor kerst, dan krijg je een lekker chaotisch toetje dat je rechtstreeks – en dus zonder servies – op tafel presenteert. Voor een balagan dessert à la Culy zochten we onze inspiratie in Indonesische hoek en dat leverde een érg smakelijk boeltje op.
Indonesische hoek, zeiden we? Yes: naast stukjes spekkkoek bevat ons balagan dessert ook makkelijke pandanrotsjes, spekkoekmascarpone en lemon curd met pandan.
Verder hadden we zo’n vermoeden dat ook passievrucht, mango, Raffaello’s en madeleines hier goed bij zouden passen – een vermoeden dat volledig werd waargemaakt.
Dat mysterieuze groene drankje in onze shotglaasjes is trouwens pandanlikeur van Bandoeng: al jaren favoriet op de redactie. Zoek ernaar online of pols bij de betere slijterijen.
Dit feestelijke geheel is perfect om te serveren tijdens de feestdagen. Je kunt de tafel gezellig opmaken samen met kinderen die zich kunnen uitleven op de versiering of met de rest van de volwassenen die allemaal iets kunnen maken voor dit balagan dessert.
Idee voor kerst: het Balagan dessert (uitgesmeerd over de hele tafel!)
Grand dessert voor kerst: Culy’s balagan dessert met pandan
- Begin met de pandanrotsjes. Smelt daarvoor de witte chocolade au bain marie. Voeg het pandanextract toe en roer met een garde tot een mooie groene massa. Voeg de gepofte rijst toe en schep goed om.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en lepel hoopjes van het pandanmengsel op het bakpapier. Laat uitharden tot rotsjes op kamertemperatuur of plaats even in de koelkast.
- Meng de lemon curd met het pandanextract in een kom en schep in een spuitzak (dit gaat het best als je de spuitzak rechtop zet in een maatbeker). Leg koel.
- Klop voor het balagan dessert de mascarpone met de spekkoekkruiden en de poedersuiker op en schep ook deze in een spuitzak. Leg ook deze koel.
- Klaar voor het dessert? Bedek je tafel met een ongebruikt papieren tafelkleed en leg er de stukjes spekkoek, de Raffaello’s en de madeleines op.
- Haal de spuitzakken uit de koelkast en spuit toefjes van zowel de spekkoekmascarpone als de pandan curd naast de stukjes spekkoek. De curd zal wat lopender zijn, maar dat geeft niet: voor een leuk effect kun je de twee altijd uitsmeren met de achterkant van een bolle lepel.
- Leg ook de pandanrotsjes, de mangostukjes en de gehalveerde passievruchten op tafel.
- Rasp wat van de witte chocolade mee op tafel.
- Leg de verse blaadjes Thaise basilicum op de rest van het balagan dessert en serveer eventueel met een glaasje pandanlikeur.
Meer inspiratie voor toetjes?
- Culy Homemade: simpel toetje met vijgen, rood fruit en meringue
- Culy Homemade: lemon posset (een toetje van citroen gevuld met room)
- Culy Homemade: aardbeientoetje met geroosterde aardbeien en sumak