Culy Homemade: pittige Aziatische kipsalade met gebakken uitjes
Als je deze pittige Aziatische kipsalade één keer hebt geproefd, wil je nooit meer een andere eten. We maken er zelf een makkelijke sjalotten-olie bij, die samen met limoensap, vissaus en bruine suiker voor een verslavend lekkere sladressing zorgt.
Deze Aziatische kipsalade is oorspronkelijk afkomstig uit Birma – wat we nu ook wel Myanmar noemen. Dus officieel is het een Birmese kipsalade. Birma/Myanmar grenst aan Bangladesh, India, China, Laos én Thailand. Dus als dat geen interessante mix aan smaken oplevert, weten wij het ook niet meer. Deze salade is in ieder geval zo’n interessante mix.
Dit gerecht is trouwens het lekkerst met een restje gebraden kip. Heb je dat niet in huis? Dan maak je het heel makkelijk zelf.
Pocheer 500 gram kippendijen ongeveer 15 minuten in een grote pan met water. Extra lekker als je er smaakmakers aan toevoegt, zoals een laurierblaadje, peperkorrels, steranijs en een (half) bouillonblokje. Trek het vlees daarna uit elkaar met twee vorken en bak het nog lekker bruin in een koekenpan (eventueel in wat van de sjalotten-olie – zie onder).
> Ook handig: 9 x makkelijke kip recepten voor van die dagen waarop koken een opgave is
Sjalotten-olie en gebakken uitjes maken
Pel de 3 sjalotten en snijd ze in flinterdunne ringetjes. Verhit de zonnebloemolie in een pannetje op medium tot hoog vuur en voeg de sjalotten toe. Doe er een snuf zout bij en laat de sjalotjes in 10 minuten goudbruin en knapperig bakken. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op een dubbele laag keukenpapier, zodat ze mooi knapperig worden.
Gooi de olie niet weg, maar laat die afkoelen en zeef ‘m (tip: plaats een stukje keukenpapier in een trechter en giet de olie erdoorheen in een weckflesje). Je hebt ‘m zo nodig voor de sladressing. Heb je daarna nog olie over? Bewaar ‘m en gebruik ‘m om te wokken, kip in te bakken of door salades.
Aziatische kipsalade
Snijd de overige sjalot ook in dunne ringetjes en leg ze 10 minuten in een bakje water (dat maakt de rauwe ui iets zachter van smaak).
Maak de dressing: klop het limoensap samen met de vissaus en de suiker door elkaar. Voeg ook twee eetlepels van de sjalotten-olie toe en proef of je dressing in balans is. Voeg zo nodig meer vissaus, limoensap, suiker of olie toe.
Meng de witte kool, de rauwe sjalotten, ringetjes chilipeper en de kip door de dressing en laat 10 minuten staan. Hak ondertussen de koriander en munt fijn en maal de pinda’s tot een fijn poeder in een vijzel of keukenmachine.
Voeg de verse kruiden toe aan de salade, evenals de blokjes tomaat. Breng de salade op smaak met zout en peper. Schep de Aziatische kipsalade op een grote schaal en bestrooi met de knapperige sjalot en de gemalen pinda’s.
Lekker als lunchgerecht of lichte avondmaaltijd. Of serveer ‘m als bijgerecht.