Aziatisch koken: Bánh xèo, Vietnamese pannenkoeken
Culy-lezer Rik, expert op het gebied van de Aziatische keuken en blogger van Puur Eten, maakt regelmatig een bijzonder Aziatisch recept voor ons. Dit keer: Vietnamese pannenkoeken, genaamd Bánh xèo.
Rik: “Deze Vietnamese pannenkoeken (bánh xèo – spreek uit als: ban-seejó) wordt in Vietnam vooral gegeten in de winter. Kan het dan koud worden in Vietnam? Behoorlijk, kan ik je vertellen. De doorsnee Nederlander zal dan wat eerder zin krijgen in snert, hasjee of een lekkere stamppot. De Vietnamees wil dan graag een bánh xèo. Maar ik vind deze Vietnamese pannenkoekjes ook prima smaken met 30°C in combinatie met een koude bia hơi (bier). Hoe dan ook: een heerlijk gerecht uit de Vietnamese keuken.”
1. Mix de rijstbloem en de kurkuma met een garde en voeg geleidelijk het water toe. Vervolgens roer je het bier erdoor en als laatste de gesneden bosui. Laat het beslag een half uurtje rusten.
2. Pel de garnalen en ontdoe ze van hun darmkanaaltje. Snij de buikspek in reepjes.
3. Haal de blaadjes van de munt. Haal de grootste bladeren van je kropsla (die gebruik je straks om de pannenkoek mee ‘in te pakken’).
4. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en leg er een paar stukjes spek en garnaal in. Bak 1 minuutje aan. Giet voorzichtig wat beslag over de bodem heen zodat je een dun laagje beslag over de hele bodem hebt liggen. Zet het vuur niet te hoog! Dek af met een grote deksel en laat rustig bakken voor 1 minuut (of tot mooi geel kleurtje).
5. Voeg nu royaal wat taugé toe. Deksel er op. Weer 1 minuutje zo laten.
6. Nu vouw je de pannenkoek op de helft. Deksel er op. Wederom 1 minuutje zo laten.
7. Vul de pannenkoek nu nog wat met verse munt. En gebruik een groot blad kropsla om als ‘papiertje’ te gebruiken. Heerlijk met de Vietnamese dipsaus! (Maar ook lekker met een paar drupjes vissaus, sojasaus en sriracha).