Redactie
Redactie Dessertrecepten 18 nov 2012
Leestijd: 3 minuten

Australische citroentaart

Deze heerlijke Australische citroentaart kregen we van Culy-lezer Henk van der Ploeg en is nét even anders dan de ‘standaard’ citroen meringuetaart, maar zeker niet minder lekker!

Voor 6-8 personen:

Voor de bodem:

  • 180 gram tarwebloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 125 gram ijskoude roomboter
  • 1 eigeel, los geklopt

Voor de vulling:

  • 200 gram witte basterd suiker
  • Rasp van 3 citroenen
  • 4 eieren
  • 175 ml citroensap
  • 300 gram roomboter, in stukjes

Keukengerei:

  • Blender
  • Kookthermometer
  • Zeef
  • Ronde, geribbelde taartvorm, 20 cm doorsnee
Beoordeling
4.4 / 5 sterren. 3 x beoordeeld.

Begin met het maken van de bodem door de bloem, poedersuiker en zout in een foodprocessor te mixen, dit kan je ook in een kom doen met de hand. Voeg vervolgens de boter toe en mix tot je een grof deeg hebt. Voeg het eigeel beetje bij beetje toe en voeg pas een volgend deel toe wanneer het volledig is opgenomen door het deeg. Als het goed is heb je nu een licht kruimelig deeg.

Kneed op een schoon werkblad het deeg bij elkaar, doe dit zo snel mogelijk. Door het kneden met de boter wordt het deeg erg zacht, laat daarom het deeg minstens een half uur rusten in de koelkast, zo kan je het later een stuk makkelijker uitrollen.

Verwarm je oven voor op 190 graden en beboter een geribbelde, ronde vorm met verwijderbare bodem. Rol het deeg uit, bedek de vorm met het deeg en prik er met een vork wat gaatjes in. Beboter de glimmende kant van een groot stuk aluminiumfolie en druk deze stevig tegen het deeg. Je kan er ook voor kiezen de bodem blind te bakken, bedek dan het deeg met een stuk bakpapier en vul met blindbakvulling. Bak het deeg ongeveer 25 minuten.

Heb je deeg over? Pak het goed in, in plasticfolie of een -zakje en vries het in! Het deeg is in de vriezer, mits goed verpakt, zeker 2 maanden houdbaar.

Bron: Flickr

Verwijder voorzichtig de folie en druk eventueel het deeg plat met de bolle kant van een lepel, mocht het deeg wat bol zijn gaan staan. Zet de vorm (zonder folie) terug in de oven en bak ongeveer 8 minuten of totdat deze mooi bruin is.

Leg voordat je met de citroencrème begint, een zeef en thermometer klaar. Doe de suiker en de rasp in een vuurvaste kom en wrijf die even met je handen door elkaar, totdat het mengsel ietwat vochtig is en een fris aroma geeft. Klop eerst de eieren en vervolgens het citroensap door het suikermengsel, door eerst eieren toe te voegen voorkom je schifting.

Zet een pan met heet water op een laag vuur en plaats hier de kom boven, steek de thermometer in het mengsel en klop met een garde totdat het 80 graden is. Het is ontzettend belangrijk dat je nu goed door blijft kloppen, anders kunnen er klontjes ontstaan of gaat het eiwit stollen, en op roerei zit je niet te wachten! Geduld is hierbij een schone zaak.

Haal de kom van de pan en zeef het mengsel in een grote kom. Haal eventueel stukjes of klontjes eruit, laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 60 graden en giet het dan in een blender. Zet de blender op de hoogste stand en voeg stukje voor stukje de roomboter toe. Schraap zo nu en dan met een spatel langs de randen zodat alles wordt meegenomen tijdens het blenden. Als alle boter verwerkt is, laat je het geheel nog 3-5 minuten constant blenden voor een mooie, dikke citroencrème.

Giet de crème in de taartbodem en laat zo’n 6 uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Serveer eventueel met een klodder gezoete roomkaas of crème fraiche.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.