Ash-e-resteh (verwarmende Iraanse maaltijdsoep) met spinazie en groene kruiden
Ash-e-resteh is een Perzische soep die tijdens het Iraans nieuwjaar geserveerd wordt. Als het aan ons ligt, eten we deze goedgevulde soep het liefst het hele jaar door. Met dit recept is dat gelukkig een fluitje van een cent.
Ash-e-resteh is een echte maaltijdsoep en heerlijk vullend. De soep zit bomvol linzen, bonen en kikkererwten aangevuld met typisch Iraanse producten. De noedels die we voor dit recept gebruiken zijn online verkrijgbaar of te vinden in een Iraanse supermarkt. Mocht je die nou niet om de hoek hebben, dan kun je ook linguine gebruiken. Deze platte pastasoort komt het meest in de buurt van het Perzische origineel.
De kashk (een soort Iraanse labneh) die bovenop de soep wordt geschept, maakt de ash heerlijk romig en is misschien niet voor iedereen even bekend. Je kunt ‘m vervangen door labneh of plantaardige yoghurt. Als je die laatste gebruikt, is dit gerecht namelijk volledig vegan.
Bereidingswijze ash-e-resteh
- Bak de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in een ruime soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg zodra de groenten beginnen te kleuren de gehakte spinazie, peterselie en koriander toe. Bak ongeveer 5 minuten met het deksel op de pan.
- Breng het geheel op smaak met het zout, de kurkuma en het chilipoeder. Roer goed door elkaar en schenk het water erbij. Laat heel langzaam aan de kook komen.
- Voeg de uitgelekte linzen, kidneybonen en kikkererwten toe. Roer goed door elkaar.
- Breek de noedels en voeg toe aan de warme ash. Laat deze langzaam garen in de soep (het hoeft niet te koken).
- Maak ondertussen de olijfolie voor de muntolie warm in een steelpan. Voeg de gedroogde munt toe en roer goed door elkaar. Zet opzij voor later.
- Los de kashk op in een beetje warm water. Roer door elkaar tot de gewenste dikte en er geen klontjes meer over zijn.
- Verdeel de soep over de kommen, voeg muntolie en kash (of yoghurt) naar smaak toe en bestrooi als laatste met wat gebakken uitjes.
Meer Iraanse recepten:
- Culy Homemade: tahdig (Perzische rijst) met granaatappel en pistache
- Culy Homemade: Perzische liefdestaart met rozenwater, kardemom en pistache
- Iraanse Kuku Sabzi van Andy Baraghani