Culy Basics: gremolata maken met gegrilde artisjokken (lekker bij pasta!)
De afgelopen weken konden we niet stoppen met denken aan gremolata én hadden weer eens zin in een lekker artisjokken-recept. We besloten de twee te combineren: een fijn basisrecept voor gremolata, die we hier serveren met gegrilde artisjokken.
Even een opfrisser: wat is gremolata ook alweer? Het is een Italiaanse smaakmaker die van origine bestaat uit citroenrasp, peterselie en knoflook. Scheutje olijfolie erbij en klaar ben je.
Het frisse mengsel is een heerlijke topping op vleesgerechten met volle, rijke smaken als ossobuco of geroosterde mergpijp. Gremolata past ook goed bij de vlezige smaak van gegrilde artisjokken, daarom combineerden we ze tot dit makkelijke artisjokken-recept. Serveer ze zo als borrelhapje, schep ze op bruschetta of crostini of leg ze bovenop een romige pasta.
Recept: gegrilde artisjokken met gremolata
- Maak eerst de gremolata. Meng daarvoor in een kommetje de gehakte peterselie met de fijngesneden knoflook en een flinke scheut olijfolie (zie kader). Rasp de schil van 1 van de citroenen boven de kom. Knijp de 2 citroenen vervolgens uit boven de kom. Roer en breng de gremolata op smaak met zout en peper. Proef of ‘ie naar je smaak is.
- Giet de artisjokken af en halveer ze. Laat een grillpan goed heet worden, voeg wat olie toe en grill de artisjokken op de snijkant tot ze goudbruine strepen hebben. Dat duurt een paar minuten. Schep ze uit de pan.
- Serveer de gegrilde artisjokken op een schoteltje en schep er flink wat van de gremolata bovenop. Maak af met wat olijfolie en zout en peper.
Meer recepten met artisjokken:
- Culy Homemade: geroosterde (hele) artisjokken met aioli
- Enginar pilavi (Turkse artisjokkenrijst) uit Karsu’s Kitchen
- Culy Homemade: radiatori pasta met mascarpone, Parmaham en artisjok