Culy Homemade: zelf arepas maken (met zoete aardappel)
Vergeet de taco, de poké bowl en – misschien met pijn in je hart – de steamed bun: arepas zijn dé nieuwe voedseltrend die we nog veel meer gaan zien. Mocht je nog nooit van ze hebben gehoord (hier op Culy schreven we in 2014 al over dit goddelijke streetfood): arepa’s zijn Venezolaanse platte broodjes, gemaakt van maismeel. Veilig glutenvrij dus. Daarnaast zijn ze ook nog eens zó makkelijk (en snel) om te maken, dat we erom durven te wedden dat dit je favoriete nieuwe snack gaat worden.
Je kunt je (zelfgemaakte) arepas vullen met wat je hart – en je maag – dan ook maar begeert. Wij maakten een versie met een restje Mexicaans stoofvlees (barbacoa). Maar je kunt ook een restje gebraden kip of plakjes rosbief gebruiken.
Tip: mocht je de arepas net zo willen beleggen als wij hier doen, begin dan met de plakjes zoete aardappel en maak daarna de broodjes. Terwijl die afkoelen, warm je het vlees op en hak je de koriander fijn.
Vegetarische arepas
Voor vegetarische arepas laat je het vlees (natuurlijk) weg. Vervang het door zwarte bonen, plakjes avocado, smashed avocado, blokjes tomaat, mais, ingelegde rode kool of wat je dan ook maar kunt verzinnen. Trouwens ook lekker met wat geraspte kaas erover of verkruimelde feta, als alternatief voor cotija: Mexicaanse kaas.
Recept voor arepas
Maak eerst de broodjes. Doe het water in een grote kom en voeg het maismeel samen met het zout beetje voor beetje toe. Kneed het met je handen tot een soepel, samenhangend deeg zonder klontjes. Laat het deeg daarna 3 minuten rusten. Het lijkt misschien in eerste instantie iets te nat, maar na de rusttijd is het vaak perfect.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze tot bolletjes. Plet ze met je handpalmen tot platte broodjes.
Verhit een koekenpan (liefst een gietijzeren) op medium tot hoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Bak de broodjes in 10 minuten aan beide kanten mooi bruin en gaar. Laat ze zo’n 5 minuten afkoelen voordat je ze belegt met de ingrediënten.
Voor de vulling van de arepa’s
Bak eerst de plakjes zoete aardappel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hussel de plakjes zoete aardappel door een beetje olie en verdeel ze over een bakplaat. Bak ze in 15 tot 20 minuten bruin en gaar in de oven.
Snijd de arepas een stukje open. Je kunt ze ook in tweeën snijden, maar met een broodje met een nog dichte onderkant voorkom je dat de vleessappen eruit lopen.
Beleg ze met het restje vlees, de plakjes zoete aardappel en wat ingelegde rode ui. Strooi er wat fijngehakte koriander over en maak af met een partje limoen.
Ook lekker met je favoriete hot sauce.