Arajes met zhug (pita met lamsgehakt en koriandersaus)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F06%2FDSC00196.jpg)
Toen we Jigal Krant laatst vol liefde hoorden praten over arajes (of arayes), wisten we al: dit willen we ook. Even later kwamen we bij toeval een recept tegen toen we door het kookboek van NENI (dat Israëlische restaurant in Amsterdam) bladerden. We beschouwden het als een teken van God en maakten de arajes. Mét een kleine Culy-twist welteverstaan.
Ingrediënten
Voor 8 halve arajesVoor de zhug:
- 1 theelepel zwarte peperbolletjes
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1/2 theelepel komijnzaadjes
- 4 groene pepertjes, de zaadjes verwijderd en fijn gehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- Snuf zeezout
- 1 bosje koriander, heel fijn gehakt
- 1 bosje peterselie, heel fijn gehakt
- 150 ml extra vierge olijfolie
- 4 eetlepels vers citroensap
Voor de arajes:
- 250 gram lamsgehakt
- 2 uien, fijn gesnipperd
- 1 handje krulpeterselie, fijn gehakt
- 2 theelepels zeezout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel komijn
- 4 pitabroodjes
Wat zijn arajes ook alweer?
Arajes (of arayes) zijn populair streetfood uit Tel Aviv. Het principe gaat als volgt: pitabroodjes worden gehalveerd en gevuld met een mengsel van lamsgehakt en smaakmakers. Daarna worden de halve broodjes op hoog vuur gegrild. De kracht van arajes zit ‘m in het feit dat het vet van het vlees in het pitabroodje sijpelt, en man wat is dat lekker.
Wij serveren de arajes trouwens met zhug: een soort van pesto op basis van koriander en chili. Vind je koriander naar zeepsop smaken? We leven met je mee. Laat in dat geval de koriander weg en gebruik dubbel zoveel peterselie.
Een paar tips
Wij kwamen erachter dat de keuze van je pitabroodjes behoorlijk bepalend is voor het succes van de arajes. Kies geen te platte pitabroodjes uit, je wil ze immers makkelijk doormidden kunnen snijden. Als alternatief zou je eventueel ook een Turks brood kunnen nemen, wat steviger is dan een dun pitabroodje en wat meer vulling kan verdragen.
En ben je niet zo voor lamsgehakt? Met rundergehakt is het ook lekker, maar kies nooit de magere variant. Tot slot: wil je nog wat extra crunch toevoegen aan je vulling? Hak dan een beetje pijnboompitjes fijn en kneed ze mee onder het gehakt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F06%2FDSC00204.jpg)
Zo maak je de arajes met zhug
Doe alle ingrediënten voor de zhug in een blender of vijzel en mix tot het de structuur van pesto heeft. Proef en kruid eventueel af met extra zout, peper of citroen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F06%2FDSC00228.jpg)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng alle resterende ingrediënten (behalve de pitabroodjes) in een mengkom en kneed goed. Halveer de pitabroodjes en vul elke helft met een achtste van het vleesmengsel. Verhit olijfolie in een pan op medium vuur en laat de pita’s aan iedere zijde 3 minuten bakken.
Schik ze daarna in een ovenschaal en bak ze nog eens 5 minuten in de warme oven. Halveer ze eventueel nog eens en serveer ze met de zhug. Ook lekker met een beetje Griekse yoghurt, als dip.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F06%2FDSC00196.jpg)
Meer recepten uit Israel?
- Video: geroosterde koolrabi uit de Israëlische keuken
- 6 Israëlische gerechten die je nog niet kende
- Culy Homemade: broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)