Culy Homemade: goddelijke appelcake met Calvados en walnoten
We hebben in ons leven heel vaak cake gebakken en gegeten (noem het research…), maar deze appelcake met Calvados en walnoten is toch echt wel de lekkerste. Super smeuïg, geurig en met de kruidige smaken van de herfst. Een ultiem gezellige cake.
Het recept voor deze appelcake met Calvados keken we af bij het beroemde restaurant St. John in Londen. Zij beschikken over een eigen bakkerij, waar de lekkerste broden en taartjes uit rollen.
Nu is appelcake sowieso lekker, maar de Calvados maakt er iets heel bijzonders van. Deze sterkedrank houdt het midden tussen cognac en appelcider en is gemaakt van appels. Het is de moeite waard om die toe te voegen aan deze cake.
De walnoten zorgen op hun beurt voor een bite, het vleugje kruidnagel geeft de cake een klein beetje kruidigheid. Lekker met een schepje crème fraîche ernaast, maar ook zonder is deze appelcake verrukkelijk.
Met dit recept maak je een joekel van een cake, die groot genoeg is voor 10 tot 12 personen (tenzij je hele grote stukken uitdeelt natuurlijk, waar wij ook niet op tegen zijn). Ook fijn: door de zonnebloemolie blijft de cake lang smeuïg.
Appelcake met calvados
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Beboter een ronde springvorm van ongeveer 22 centimeter doorsnede.
Klop met een mixer met garde de suiker met de eieren tot een romig, zachtgeel mengsel. Voeg daarna onder voortdurend kloppen de olie toe, in een dun straaltje, tot de boel is geëmulgeerd.
Blijf kloppen en voeg dan de Calvados toe. Daarna mogen de droge ingrediënten erbij: de bloem, kaneel, kruidnagel, baking soda en zout. Klop dit even kort door tot alles goed is gemengd.
Meng met een spatel de walnoten en de stukjes appel door het beslag. Giet alles in de ingevette springvorm en strijk de bovenkant glad met de spatel.
Zet de appelcake met Calvados in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 90 minuten gaar. Test met een satéprikker of een mesje of die glad uit het midden van de cake komt (zonder plakkerige cakeresten).
Laat helemaal afkoelen en serveer dan, eventueel met een klodder crème fraîche erbij.