Culy Homemade: makkelijke apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus
Er gaat toch niks boven apfelstrudel? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.
Die vanillesaus is trouwens zó lekker, dat je er alles in wil dopen dat je tegenkomt in je keuken. De saus blijft een paar dagen goed in de koelkast.
De vulling van deze apfelstrudels is niet zo zoet, dus strooi er naar hartelust wat poedersuiker overheen.
> Ook leuk: zo maak je de apfelstrudel uit de film Inglourious Basterds
Apfelstrudel met amaretto
Smelt 15 gram van de boter in een ruime koekenpan. Doe de appel erbij, roer en voeg dan de 3 eetlepels suiker, amaretto, citroenschil en -sap, de rozijnen en de kaneel toe. Voeg een snuf zout toe en laat zo’n twee minuten bakken, roer even en bak nog 4 minuten.
Schep alles in een vergiet en laat 20 tot 30 minuten afkoelen.
Doe het uitgelekte mengsel daarna over in een kom en roer er 2 eetlepels van het amandelmeel doorheen.
Tip! Gooi het sap niet weg, maar roer het door je overnight oats of granola.
Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Smelt de rest van de boter en bestrijk één vel filodeeg met wat van de gesmolten boter. Bestrooi met twee theelepels amandelmeel. Herhaal dit met de overige vellen, tot je eindigt met amandelmeel.
Verdeel dan het appelmengsel langs de lange kant van het deeg. Vouw de uiteinden naar binnen en rol alles dan op tot de vorm van een ciabatta.
Leg de apfelstrudel met de naad naar beneden op het bakpapier. Bestrijk de bovenkant met de overgebleven boter en bestrooi met wat kristalsuiker.
Bak de apfelstrudel met amaretto in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Voor de vanillesaus
Zet een pannetje op het vuur en verwarm daarin de room met de melk en de zaadjes uit het vanillestokje. Gooi het leeggeschraapte stokje er ook bij. Laat de room 10 minuten trekken, maar let op dat het niet kookt.
Klop in een schaal de eidooiers met de suiker tot ze lichtgeel en romig zijn. Giet een klein beetje van de warme room bij de eidooiers en klop met een garde. Voeg dan de rest toe, terwijl je blijft kloppen.
Giet alles terug in de pan, zet ‘m op laag vuur en blijf kloppen tot het mengsel is ingedikt tot een romige vanillesaus.
Testen of ‘ie goed is? Haal er een pollepel doorheen en trek met je vinger een streep over de achterkant van de lepel. Blijft de streep zichtbaar, dan is je saus goed.
Serveer de apfelstrudels met poedersuiker en de warme vanillesaus. De saus kun je een paar dagen in een flesje of pot bewaren in de koelkast.