Culy Homemade: andijviestamppot met spekjes, gesmoorde uien en crème fraîche
Een simpel basis recept voor andijviestamppot met spekjes? Dat krijg je van ons. De kracht zit ‘m in de gesmoorde uien en een schep crème fraîche. Wedden dat je dit recept er nog heel vaak bij gaat nemen?
De ene keer mikken we bij Culy op vernieuwende smaakcombinaties, de andere keer streven we vooral naar de ultieme versie van een simpel basis recept. Deze andijviestamppot met spekjes valt in die laatste categorie. Wat daar zo handig aan is? Dat je dit recept er vanaf nu regelmatig bij kunt nemen, wanneer die stamppotcravings weer eens de kop opsteken.
Andijvie is meer dan alleen stamppot: de lekkerste andijvie recepten
Andijviestamppot: een simpel basis recept
- Begin met het smoren van de uien. Verhit een klont boter in een pan op laag tot middelhoog vuur en smoor de uien geduldig tot ze beginnen te karamelliseren. Trek hier minstens 20 minuten voor uit: low & slow is de boodschap.
- Vul een grote pan met de geschilde aardappelstukjes en zet ze onder water. Breng aan de kook en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet het water weg.
- Voeg de andijvie, een klont boter en de crème fraîche toe en stamp tot een gladde stamppot. Proef en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Hou de andijviestamppot warm op laag vuur en roer regelmatig.
- Als het goed is zijn de uien inmiddels gekarameliseerd. Schep uit de pan en hou apart.
- Bak de spekjes in de pan waar je zonet de uien uit hebt geschept. Haal ze van het vuur zodra ze knapperig zijn.
- Verdeel de andijviestamppot over borden en voeg uien en de spekjes toe. Maak af met de fijn gesnipperde bieslook.
Meer stamppot?
- Hete bliksem: de oud-Hollandse stamppot met appel en gehakt
- Culy Homemade: pastinaak stamppot met knapperige chorizo en salie
- Culy Homemade: stamppot met witte kool, boerenkool en bacon