Zo maak je albondigas in tomatensaus op zijn Ibiziaans
Fan van Ibiza? Dan mag Eivissa Food niet in je kast ontbreken; een boek met de beste adressen en recepten van Ibiza, geschreven door Ibiza-ganger en foodie Kim Lenders. Zij komt al haar hele leven op Ibiza en kent het eiland op haar duimpje. Uit dit boek mogen we het heerlijke recept voor albondigas plaatsen: de bekende Spaanse tapas gehaktballetjes!
“Deze gehaktballen zijn ongelofelijk sappig. Dat komt onder andere doordat het brood eerst in melk geweekt is. Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaans specerijenmengsel en goed verkrijgbaar. Het wisselt een beetje van samenstelling, maar bevat bijvoorbeeld komijn, kardemom, paprikapoeder, kurkuma, gemberpoeder, laos, kaneel, kruidnagel, foelie en nigella.”
Begin met de tomatensaus. Fruit hiervoor de ui en knoflook in de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de paprika toe en schep een paar keer om. Doe na 5 minuten de tomaten erbij, voeg zout en peper toe en laat zonder deksel 10 minuten pruttelen op laag vuur. Mix het geheel kort met de staafmixer tot een grove saus.
Week voor het gehakt eerst het brood een paar minuten in de melk. Knijp het vocht uit het brood en doe het samen met het gehakt, de ras-el-hanout, ui, ei, wat zout en verse koriander in een kom. Kneed goed. Maak van het mengsel middelgrote ballen (iets groter dan een golfbal maar kleiner dan een tennisbal).
Bak de ballen − in delen – op hoog vuur rondom in de arachide- of zonnebloemolie. Zet de pan met tomatensaus op laag vuur. Leg de gehaktballen in de saus en laat ze in 15-20 minuten gaar worden. Garneer met de overgebleven korianderblaadjes.
Eivissa Food is voor €29,95 verkrijgbaar in de (digitale) boekwinkel.