Culy Homemade: de allerbeste ovenaardappeltjes
Deze aardappeltjes uit de oven kunnen een grote lifesaver zijn bij een uitgebreid diner, maar ook een heerlijke en makkelijke toevoeging voor een dagelijkse maaltijd. Wij snijden ze hier in partjes en bereiden ze in de oven met knoflook, tijm, zeezout, peper en olijfolie. Een allemansvriend waarbij maar weinig mis kan gaan, dus maak er maar gauw een sneltoets van voor op je telefoon.
Tips voor de lekkerste aardappeltjes uit de oven
Als eerste is de aardappelsoort belangrijk: in principe kun je kiezen voor alle vastkokende aardappels, maar kleinere aardappelsoorten zijn wel het handigst en lekkerst. Kies dus voor een krieltje, rosevalaardappel (rouge) of een primeurvariant (nieuwe oogst) en niet voor grote bonken.
Daarnaast is het essentieel om de aardappels goed te wassen om de grondsmaak eraf te wassen, logisch toch? Maar wat veel mensen vergeten is dat je daarna ook de aardappels goed moet drogen. Als de aardappels nog nat zijn zodra je ze in de oven zet, dan duurt het veel langer voordat ze gaar en krokant worden. De olijfolie kan namelijk niet plakken aan de aardappel omdat hij nat is.
Ten slotte: gebruik je oven en bakplaat goed:
- Verwarm de oven goed voor.
- Gebruik een zo breed mogelijke bakplaat of ovenschaal, zodat de aardappels lekker de ruimte krijgen.
- Gebruik een bakpapiertje onder je aardappels.
- Meng de olie en smaakmakers goed door de aardappels, ga er desnoods met je schone handen goed doorheen.
- Schud een aantal keer de aardappels om tijdens het bakken.
- Verhoog de laatste 10 minuten de temperatuur flink, dan krijg je een krokante variant.
Zelf gebakken aardappeltjes maken: hoe doe je dat nou het beste?
Recept: zelf aardappeltjes uit de oven maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aardappeltjes goed en snijd deze in vieren of zessen. Spoel ze nogmaals af en laat uitlekken in een theedoek.
Meng de aardappeltjes met de knoflook, olie en tijm goed door elkaar. Meng deze door de aardappels zodat alles goed bedekt is. Maak op smaak met peper en zeezout. Zet in de oven voor 20-25 minuten, totdat ze praktisch gaar zijn.
Zet de oven op 220 graden en laat ze nog 10 minuten een bruin korstje krijgen in de oven.
Nog meer lekkers met aardappel:
- Kumpir: Turkse gepofte aardappel die je gegeten moet hebben
- Culy Homemade: Griekse citroenaardappeltjes om van te houden
- Superromige aardappelpuree maken? Dit is de truc