Redactie
Redactie Diner 13 jul 2013
Leestijd: 1 minuut

Aardappeltjes dauphinoise van Jeroen Meus

Less is more geldt ook in de keuken. Heus niet altijd (we zullen geen nee zeggen tegen een zeven-gangendiner bij &Samhoud Places), maar een AVG’tje (Aardappel, Vlees en groenten) kan zó lekker zijn op z’n tijd. Uiteraard wel op de Culy manier, en dus gaan we voor aardappeltjes dauphinoise (gratin). 

Het recept komt van Jeroen Meus, de gezellige Vlaming die van maandag tot en met vrijdag in zijn programma Dagelijkse Kost op Eén lekkere maar makkelijke recepten laat zien.

Verwarm je oven voor op 160 graden. Giet de melk en room in een pan en voeg er de rozemarijn, de gekneusde en ongepelde teentjes knoflook, laurier en tijm bij. Kruid het mengsel met voldoende peper, zout en een beetje vers geraspte nootmuskaat. Verwarm het mengsel op een zacht vuurtje en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en melk. Het mengsel mag heet worden, maar hoeft niet te koken.

Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer drie millimeter. Gebruik hiervoor een mandoline of snij de plakjes voorzichtig met een scherp mes.

Smelt een klontje boter en smeer hiermee de binnenzijde van de bakjes in. Leg in elk potje in de aardappelschijfjes dakpansgewijs over elkaar en vul de potjes voor ongeveer tweederde met aardappel.

Zeef het melkmengsel en zet alle aardappelschijfjes onder. Top de bakjes met een handje geraspte kaas en zet ze in de oven. Omdat de aardappels nog rauw zijn moeten ze zo’n 25-30 minuten garen. Haal uit de oven wanneer ze een goudbruin korstje hebben en de aardappels mooi gaar zijn (check met een scherp mesje).

Serveer ze meteen met een heerlijke salade en de perfecte biefstuk.

Bron: Amyhb

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.