Culy Homemade: simpele aardappel-preisoep met mosterd & pesto
Dit simpele aardappel-preisoep-recept kleed je aan met mosterd & pesto en zet je binnen no-time op tafel. Helemaal vega, met maar weinig ingrediënten en tóch spannend door de krokante prei-topping. Perfect wintervoer!
Prei is wat ons betreft een van de meest ondergewaardeerde groenten. Die simpele stronken zijn er áltijd, maar we kijken er nog te vaak overheen. Terwijl de smaak van prei toch echt fantastisch is: elegant maar krachtig en als je ‘m goed bereidt ook nog eens zacht, zoet en lekker uiachtig. In deze simpele aardappel-preisoep laten we de groente in ieder geval stralen.
Preisoep: recept (met aardappel)
- Snijd de prei in ringen; het meeste mag redelijk grof, maar snijd ongeveer 2 handjes vol prei heel fijn. Dit wordt later de krokante topping voor de preisoep.
- Verhit wat plantaardige olie in een grote kookpan of soeppan (wij gebruiken hiervoor onze favoriete gietijzeren pan) op medium vuur. Doe hierin de fijngesneden knoflook en bak 1 à 2 minuutjes (de knoflook mag niet te bruin worden). Voeg dan de stukjes aardappel en de prei (behalve de fijngesneden prei voor de topping) toe. Bak eventjes mee en schep alles goed om.
- Giet dan de groentebouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten doorkoken, totdat je met een mesje zo door een stukje aardappel heen kunt glijden. Zet het vuur dan uit en laat even staan.
De krokante prei-topping
- Maak ondertussen de krokante prei voor de topping. Verwarm hiervoor 2 eetlepels plantaardige olie in een koekenpan op medium-hoog vuur en voeg als de olie heet is de fijngesneden prei toe.
- Bak ongeveer 5 minuutjes op redelijk hoog vuur (niet té hoog, dan verbrandt de prei), totdat de prei mooi goudbruin en krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier.
De soep afmaken
- Pureer de soep met een staafmixer tot een mooie gladde, dikke substantie. Roer er de grove mosterd doorheen en breng het geheel op smaak met peper en zout naar smaak.
- Giet de preisoep in twee mooie kommen en roer in elke kom een flinke lepel pesto erdoorheen. Maak af met de krokante prei en serveer direct.
Meer recepten voor preisoep:
- Culy Homemade: preisoep met venkel, appel & walnoten
- Culy Homemade: aardappel-preisoep met rozemarijn (lekker voor Pasen!)