Aardappel-kruidenbroodkrans uit het nieuwe kerstkookboek van Donna Hay
Kerst is dichterbij dan je denkt! De ene persoon stemt dat zielsgelukkig, de ander krijgt het alleen bij de gedachte van een kerstdiner Spaans benauwd. Hoe dan ook: Donna Hay helpt je deze kerst met 170 feestelijke, indrukwekkende en toch simpele gerechten voor het kerstdiner. Culy mag alvast een paar recepten met je delen, waaronder deze feestelijke aardappel-kruidenbroodkrans. Een eyecatcher op de kersttafel.
Kerst met Donna Hay
Donna Hay kennen we natuurlijk allemaal van de kookboeken waarin ze ons vol inspiratie naar de keuken drijft. Keer op keer verrast ze met veelzijdige recepturen waar je op ‘t eerste gezicht misschien door geïntimideerd raakt, maar tijdens ‘t koken tot de realisatie komt dat het eigenlijk prima te doen is. En dat zijn precies de kookboeken waar wij op de Culy redactie van houden. We waren dan ook compleet in onze nopjes toen we zagen dat we dit jaar onze kerstmenu’s kunnen vullen met recepten van Donna Hay.
Om te beginnen deze overheerlijke aardappel-kruidenbroodkrans. Want breekbrood in de vorm van een kerstboom? Leuk, maar doen we al tig jaar zo. Kleine zelfgebakken broodjes? Ook leuk, maar misschien juist weer teveel werk. Deze aardappel-kruidenbroodkrans is daarom de perfecte middenweg voor een fantastisch voorgerecht of eyecatcher op je borrelplank tijdens ‘t kerstdiner of de brunch.
Aardappel-kruidenbroodkrans van Donna Hay
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verdeel het steenzout over een bakplaat en leg de aardappels erop. Prik rondom gaatjes in de aardappels met een metalen prikker en zet ze 1 uur in de oven of tot ze zacht zijn. Laat iets afkoelen. Halveer ze, schep het kruim eruit in een middelgrote kom en zet apart; gooi de schillen weg.
Breng, terwijl de aardappels afkoelen, de helft van de melk in een kleine pan op hoog vuur tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur, voeg de boter en suiker toe en roer tot de boter is gesmolten. Voeg de gist en de resterende melk toe en meng alles. Zet 5 minuten op een warme plek of tot het oppervlak schuimig is.
Doe de bloem, het zeezout, de eieren en het gistmengsel in de kom van een standmixer en gebruik de deeghaak. Laat 5 minuten draaien of tot je een glad, soepel deeg hebt. Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, dek af met plasticfolie en zet 30 minuten op een warme plek of tot het in volume is verdubbeld.
De aardappel-kruidenbroodkrans vormen
Strooi het aardappelkruim over het deeg en kneed het er zorgvuldig door. Verdeel het deeg in 34 porties van grofweg 1 eetlepel en rol er balletjes van.
Bekleed een ronde taartvorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier en laat rondom 3 centimeter papier overhangen. Vet een ovenvaste ramequin van 8 cm hoog en met een doorsnede van 8 cm licht in en zet hem in het midden van de vorm. Let op dat de ramequin minstens 8 cm hoog is, want het deeg zal nog rijzen tijdens het bakken.
Meng de peterselie, rozemarijn, tijm en olie in een kleine kom. Rol de deegballetjes door het kruidenmengsel en leg ze in de vorm. Dek af met plasticfolie en zet 30 minuten op een warme plek of tot ze gerezen zijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak het brood 25 minuten of tot het goudbruin en gaar is.
Verwijder de ramequin uit het warme brood, laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm, stort het en serveer.
> Het nieuwe kookboek Kerstmis van Donna Hay (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 32,99