Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 1 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Het is Goatober: alles wat je moet weten (en hoe je hieraan mee kunt doen!)

We eten met z’n allen heel veel geitenkaas, geitenmelk en geitenyoghurt. Maar vlees van de bokjes gooien we weg. Zonde! Want geitenvlees eten is niet alleen nuttig en duurzaam, maar ook lekker. Om geit op de kaart te zetten, vieren veel restaurants en chefs deze maand Goatober. Dit is wat je moet weten en hoe jij ook mee kunt doen aan Goatober (of beter gezegd misschien: Boktober). Let’s goat!

Het kan je vast niet ontgaan zijn dat chef Joris Bijdendijk eerder op de bres sprong voor de geit. RIJKS organiseert sinds 2017 elk jaar een geitenbokkendiner met Pasen en serveert dan geitenbokjes. En zo duiken her en der meer culinaire helden op die roepen: hee, waarom eten we eigenlijk niet wat vaker geit?

geitenbokken / waarom eten we dit niet?
Bok-koteletje

Goatober: let’s goat!

Dat is belangrijk, omdat er op dit moment heel veel geitenbokken overbodig zijn in Nederland. Voor alle geitenkaas en geitenmelk die we eten en drinken, zijn veel geitjes nodig. De helft van alle geitjes, zijn mannetjes. Omdat die geen melk produceren, zijn ze overbodig. Want geitenvlees eten we in ons land eigenlijk niet. Wanneer heb jij het bij de slager of in de supermarkt zien liggen?

Veel van die geitenbokken worden nu naar het buitenland verscheept of, erger nog: vernietigd. Zonde en niet nodig, want het vlees is gewoon hartstikke lekker. Met Goatober komt er hopelijk wat meer belangstelling voor dit mooie stukje vlees, dat een goed alternatief vormt voor rundvlees, varkensvlees of kippenvlees. Immers: het is er toch al! Hieronder 3 initiatieven voor Goatober waar we blij van worden.

Van geitenbok tot stadsduif: waarom eten we dit niet?

Bokworst van Brandt & Levie en Joris Bijdendijk

Chef Joris Bijdendijk (RIJKS*) en de mannen van Brandt & Levie lanceren ter gelegenheid van Goatober samen de Bokworst! Deze droge worst wordt gemaakt van geit, goed gehouden Nederlands varken, Colombo kerrie en dragon. Een ontzettend mooi product, dat voedselverspilling tegengaat. Deze bokworst is vanaf 3 oktober verkrijgbaar in de winkel en online te bestellen.

Bokworst van Brandt & Levie en Joris Bijdendijk

Restaurant Circl in Amsterdam serveert een Goatober menu

Wil je graag een keer geitenvlees proberen, maar dan wel klaargemaakt door een chef? Dan moet je naar restaurant Circl in Amsterdam. Op 16 oktober organiseert chef Rudolf Brand hier de eerste editie van het jaarlijks terugkerende GOATOBER diner. Met de spotlight op – je raadt het al – de geitenbok. Hij kookt dit menu overigens samen met Joris Bijdendijk.

Een 5-gangen GOATOBER menu met begeleidende wijnen kost je € 69,50. Kijk op de site van Circl om te reserveren.

Goatober menu bij Restaurant Circl
Restaurant Circl

James Whetlor schreef het boek GEIT – bereiden & eten

James Whetlor werkte 12 jaar als kok in Londen voor hij terugkeerde naar zijn geboortestreek Devon en voor het beroemde Engelse restaurant River Cottage (van Hugh Fearnley-Whittingstall) ging werken. Hij kocht er een stukje braakliggend land en zette er geiten op die het kaal konden vreten. Dat zette hem aan het denken over het lot van jonge bokjes, die vaak afgemaakt worden.

James verkoopt nu zelf bokken- en geitenvlees vanuit zijn eigen bedrijf, Cabrito. In het boek GEIT – bereiden & eten (waarvan 50% van de royalty’s naar Farm Africa gaat) laat hij je niet alleen zien waarom geitenvlees eten zo belangrijk is, maar ook wat een mooi product het is. Dat doet hij aan de hand van meer dan 90 recepten, met een aantal gastrecepten van o.a. Yotam Ottolenghi, Gill Meller en Hugh Fearnley-Whittingstall. Een prachtig boek!

Wil je zelf geitenvlees bestellen, doe dat dan via koopeengeit.nl.

Geit van James Whetlor

Dit vind je vast ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.