Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 10 feb 2025
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de beste restaurants van 2025 volgens de Gault&Millau-gids

Er is weer een kersvers geel gidsje gelanceerd en dat kan maar één ding betekenen: Gault&Millau heeft weer bepaald wat de toprestaurants van ons land zijn in 2025. Tijdens de gidslancering die vandaag plaatsvond, werden er tevens awards uitgereikt aan de top van de Nederlandse restaurantwereld. Culy dook in de lijst en vertelt je welke chefs, sommeliers, gastvrouwen, bars en restaurants je in de gaten moet houden.

De score van Gault&Millau

Bij Michelin werken ze met sterren, maar hoe werkt het ook alweer bij Gault&Millau? In een notendop:

  • De recensenten van Gault&Millau werken met een puntensysteem op de schaal van 20. Restaurants die een beoordeling krijgen van tenminste 12 punten, worden opgenomen in de lijst van Gault&Millau, dat wil zeggen op de website en app.
  • In de (gedrukte) Gault&Millau-gids worden alleen de toprestaurants van Nederland opgenomen, die 16 punten of meer hebben gekregen.
  • Dit jaar werden 70 nieuwe restaurants opgenomen in de lijst.
  • De hele lijst met toprestaurants van Gault&Millau bestaat anno 2025 uit 866 restaurants. Met 111 nieuwkomers en 99 stijgers.

Onder de nieuwkomers van dit jaar vinden we onder andere Euro Pizza en restaurant Europa in Amsterdam, Heimat in Utrecht, Reua Thai in Nuth en Zacht Staal in Beverwijk.

In TivoliVredenburg in Utrecht werden vandaag alle stijgers en nieuwe namen bekend gemaakt. Tevens deelde Gault&Millau awards uit voor categorieën als Chef van het jaar en Sommelier van het jaar.

De opvallendste feiten op een rij.

De nieuwe toprestaurants van 2025

Opvallende stijgers

De hoogste nieuwe binnenkomer in de Gault&Millau-gids is restaurant Demain in Cadzand-Bad, met 16 van de 20 punten.

Restaurant Lalou in Delft van chef Mario Ridder (die je ook kent van Joelia* in Rotterdam) schopte het nét niet tot de gids, maar is wel de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst.

Restaurant De Nieuwe Winkel** in Nijmegen blijft maar hoge ogen gooien: het schoot naar 17,5 van de 20 punten en is daarmee de hoogst genoteerde stijger.

Deze restaurants en bars zijn nieuw

Deze restaurants en bars zijn nieuw in de website en app van Gault&Millau en we zetten hun puntenscore erachter. Leuk om nieuwe namen te ontdekken (onze aanraders hebben we stiekem dikgedrukt)!

  • 1920 Speakeasy, Nijmegen (bar)
  • Alba, Amsterdam: 13
  • Alma Bistro, Breda: 14
  • Auberge Cuisine Francaise, Amsterdam: 13,5
  • Ayla, Rotterdam (bar)
  • Balijepark, De Meern: 13,5
  • Bar Wigbolt, Haarlem
  • BarBarella, Arnhem: 13,5
  • Barbounia, Amsterdam: 12,5
  • Barracuda, Amsterdam: 12
  • Bellami’s, Groningen: 12,5
  • Bij Albrecht, Eindhoven: 12,5
  • Bisous, Amsterdam: 12
  • Bistro Toost, Amstelveen: 12
  • Bodega Portillo, Nijkerk: 12,5
  • Boerderij Hermans Dijkstra, Midwolda: 12
  • Bomas, Sint-Oedenrode: 13,5
  • Bottleshop, Amsterdam: 12,5
  • Brasserie 1640, Zoetermeer: 12,5
  • Bruis, Haarlem: 13
  • Bussia, Amsterdam: 12
  • Buurtcafé de Tros, Amsterdam: 12,5
  • Buut, Doorn: 12,5
  • By Taste, Eys: 13
  • Café Cenc, Amsterdam: 12
  • Café Coberco, Enschede: 12,5
  • Café Kiem, Rotterdam: 13,5
  • Café Wu, Amsterdam, 13,5
  • Celest, Rotterdam: 13
  • Cellar Door, Woudrichem: 14
  • Chefsbar Seinpost, Den Haag: 12,5
  • Christiaan Smit, Amsterdam: 13,5
  • Contraste, Hoogmade: 13,5
  • De Badcuyp, Amsterdam: 13
  • De Betere Tijden, Groningen: 13,5
  • De Cleenne Mossel, Bruinisse: 13
  • De Coterie, Den Haag: 13
  • De Gastendonk, Horst: 12
  • De Kromme Bistro, Hoofdplaat: 14
  • De Lepelaar, Jisp: 13,5
  • De Oude Tijden, Groningen: 13
  • De Proefstand, Krimpen aan de Lek: 13
  • De Wilg, De Mortel: 13
  • Demain, Cadzand-Bad: 16
  • Duin en Kruidberg, Santpoort-Noord: 12
  • Éclusier, Bloemendaal: 13,5
  • Enigma, Maastricht: 13
  • Euro Pizza, Amsterdam: 13
  • Europa, Amsterdam: 14
  • Franky’s Grill, Rotterdam: 13
  • Frunk, Simpelveld: 13,5
  • GIST, Tilburg: 13,5
  • Granville, Alkmaar: 12,5
  • Haricot, Maastricht: 14
  • Heimat, Utrecht: 14
  • Het Spijshuys, Boonbergum: 12
  • Hofferkeukens Wine & Dine, Thorn: 12,5
  • In de Heerlyckheid, Deurne: 12
  • JackRabbit, Utrecht (bar)
  • Joon: Monnickendam: 12,5
  • Karel V, Goes: 12,5
  • KID, Amsterdam: 13
  • Kitchen Nieuwland, Broek in Waterland: 14,5
  • Kruidt, Lichtenvoorde: 12,5
  • Lagom, Harderwijk: 13
  • Lalou, Delft: 15
  • Laymous, Lelystad: 12
  • Lazuli, Enschede: 12,5
  • Le Jardin, Utrecht: 12
  • Le Virage, Maastricht: 12,5
  • LuminAir, Amsterdam (bar)
  • Maan, Nijkerk: 13
  • Marius Wijncafé, Den Haag: 12
  • Mearkas, Eastermar: 14
  • Muggels by Gijs, Uden: 13,5
  • NAP, West-Terschelling: 12,5
  • Nev, Eindhoven: 13
  • NOTK, Rotterdam: 12,5
  • Nova, Breda: 12,5
  • Novaela, Delft: 14
  • Noïs, Zwolle: 13,5
  • ODE, Dokkum, 14,5
  • Old Fashioned, Rijssen (bar)
  • Olde Marckt, Aalten: 14
  • Bar Oldenhof, Amsterdam (bar)
  • Oli Mazi, Utrecht: 12
  • Ost, Eindhoven: 12,5
  • Oud Zuilen, Oud-Zuilen: 12
  • Pelusa, Amsterdam: 12,5
  • Pitot, Utrecht: 12
  • QuiDine, Hoorn: 13
  • R12, Amsterdam: 13
  • Restaurant De Willem, Amsterdam: 12,5
  • RestoBar Vista, Rotterdam: 13
  • Resumé by 6&24, Den Haag: 13,5
  • Reua Thai, Nuth: 13,5
  • Rikus, Eext: 13
  • Robuust, Vollenhove: 13
  • Ron Gastrobar bij de C, Bloemendaal: 12,5
  • Rooie Nel, Utrecht: 12,5
  • Rootsch, Zierikzee: 12,5
  • Roux, Amsterdam: 13
  • Savour, Haren: 13
  • Seafarm, Kamperland: 12,5
  • Sins of Sal, Amsterdam (bar)
  • Sjef’s Table, Rijsen: 13,5
  • Somm, Weesp: 12,5
  • Spoon, Cuijk: 14
  • Steef., Leeuwarden: 14,5
  • Tannay, Amsterdam: 14,5
  • Testamatta, Amsterdam: 12,5
  • The Bar, Bergen op Zoom (bar)
  • The Gyros Club, Den Haag (bar)
  • The Siren, Amsterdam: 12,5
  • Trees, Amsterdam: 12,5
  • Tuinkamer Priona, Schuinesloot: 14
  • Wagyu Kanata – The Museum, Amsterdam: 13
  • WY., Maastricht: 13,5
  • Ysbrantsz, Hoorn: 12
  • Zacht Staal, Beverwijk: 13,5
  • Zus, Ouddorp: 13,5

Winnaars van de Gault&Millau Awards 2025

Tot slot de winnaars van Gault&Millau awards van dit jaar, voor de crème de la crème van de Nederlandse horeca:

  • Chef van het jaar: Joris Bijdendijk van RIJKS in Amsterdam
  • Jonge chef van het jaar: Marco Helsloot van Merlet in Schoorl
  • Lifetime achievement award: Jonnie en Thérèse Boer van De Librije in Zwolle
  • Best dutch chef abroad: Jim Ophorst van PRU in Phuket (Thailand)
  • Gastvrouw van het jaar: Mandy Overbeek van Joann in Enschede
  • Sommelier van het jaar: Tessa van de Wouw van Inter Scaldes in Kruiningen
  • Wijnkaart van het jaar: Bougainville in Amsterdam
  • Ambachtsman van het jaar: Erik van Loo van Parkheuvel in Rotterdam
  • Prijs-plezier van het jaar: Euro Pizza in Amsterdam
  • Groenterestaurant van het jaar: Vannu in Bavel
  • Ontdekking van het jaar: De Lepelaar in Jisp
  • Mediterraan restaurant van het jaar: Toscanini in Amsterdam
  • Aziatisch restaurant van het jaar: Amber Garden in Amstelveen
  • Cocktailbar van het jaar: Flying Dutchmen Cocktails, Amsterdam
  • Bistronoom van het jaar: CRU in Den Haag – Scheveningen
  • Terras van het jaar: Noble Kitchen in Cromvoirt
  • New chef on the block: Konijnenvoer in Arnhem

Meer over toprestaurants:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.