Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 23 apr 2022
Leestijd: 6 minuten

Eindelijk: Liemès is de eerste foodhal van Utrecht (op restaurantniveau)!

Eindhoven heeft er één, Den Haag heeft er twee – net als Rotterdam, en Amsterdam zelfs drie. Daarom was het een beetje gek dat Utrecht nooit een eigen foodhal had. Tot nu: Liemès is namelijk de eerste foodhal van Utrecht. Culy ging er kijken (en proeven!) en concludeert: dit is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht Leidsche Rijn…

De eerste foodhal van Utrecht

Krijgen wij ooit genoeg van het concept van de foodhal? Nee, zeker niet. Het idee van een bruisende plek met verschillende food stands waar je streetfood-achtige gerechtjes kunt halen is gewoon ijzersterk. Zéker als je met een gemêleerd gezelschap gaat waarbij iedereen een andere smaak heeft: er is letterlijk voor elk wat wils.

Ondernemer Ed Bindels van Liemès ontdekte tijdens zijn vele reizen te kust en te keur de allerlekkerste gerechten en wilde die naar Utrecht halen. Met een foodhal op een zoals hij dat noemt “iconische plek”: in het gebouw The Wall, pal naast de A2 bij stadsdeel Leidsche Rijn.

Foodhal in Utrecht Liemès
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Van Vietnamees tot Midden-Oosters

Als we op een rustig moment bij Liemès binnenstappen (de grote opening moet nog komen), worden we meteen overvallen door foodhallen-vibes. We zien een heerlijke mix van food stands met alle wereldkeukens; van het Vietnamese AñAñ (dat ook een populair restaurant heeft in de binnenstad) tot aan indrukwekkend mooie sushi bij Sushi Maeh.

Er zijn ook Spaans-Argentijnse tapas en gerechten (van … tot aan het luxe Iberico Secreto) bij Alziseño, burgers bij Master Burgers en de Libanese keuken van Baladi. In totaal beschikt Liemès over elf verschillende keukens (vanwege de lockdowns en het daaruit voortvloeiende personeelstekort in de horeca zijn er op dit moment zeven keukens in gebruik).

In het midden tussen die food stands staan hoge tafels en barkrukken, die uitnodigen tot gezellige borrelavonden met vrienden. De twee bars zijn echte eye-catchers: ontzettend mooi ontworpen (en niet geheel onbelangrijk: met een leuk aanbod aan drankjes en cocktails en mocktails), evenals de kleurrijke vloertegeltjes.

Foodhal in Utrecht Liemès
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Foodhal op restaurantniveau

Maar wat echt uniek is aan Liemès, is dat het een foodhal combineert met een restaurantgedeelte. Ed: “In veel foodhallen zijn er te weinig tafels en zitplekken, waardoor het regelmatig voorkomt dat je boven een vuilnisbak staat te eten. Terwijl je gewoon gezellig wil eten met vrienden of familie.”

Heb je dus meer trek om aan tafel te gaan, dan kun je neerstrijken in het restaurantgedeelte, achter de foodhal. Daar kun je via een QR-code met je smartphone gerechten bestellen en je laten bedienen. Zo kun je je focussen op je gezelschap en het eten, en hoeft er niet steeds iemand van tafel om ergens in een rij te gaan staan voor een nieuwe ronde hapjes of drankjes.

En Ed vond nog een paar zaken héél belangrijk: zo is er enorm geïnvesteerd in goede akoestiek, zodat je elkaar goed kunt verstaan, maar geen last hebt van de geluiden van anderen. Maar ook een goede afzuiginstallatie, zodat je er rustig kunt afspreken voor een zakenlunch, zonder dat je pak daarna naar barbecue ruikt als je weer op kantoor zit.

Leuk vinden we het bovendien dat je bij Liemès niet eet van disposables, maar van echt servies. Dat maakt het toch allemaal wat gezelliger aan tafel en bovendien ook duurzamer.

Sushi bij Liemès
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Proeven!

Uiteraard dook Culy in de menukaart en hebben we veel verschillende gerechten geproefd bij de Utrechtse foodhal. En we zijn enthousiast. Betere sushi dan die van Sushi Maeh ga je in de omgeving niet vinden. De gerechten van AñAñ zijn ook weer top: de cha gio bijvoorbeeld (kleine gefrituurde loempiaatjes in rijstpapier die je in een slablaadje wikkelt met verse kruiden en in de nuoc cham doopt) en de curry met eend.

Vietnamese pangsit en summer rolls bij Liemès
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Curry met eend bij Liemès
Curry met eend / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De pan con tomate

Waar we het nu verrassend genoeg nog steeds over hebben, is de pan con tomate van Alziseño (voor Spaans-Argentijnse gerechten). Váák gegeten en eigenlijk altijd lekker (in veel Spaanse tapasbars krijg je dit standaard gratis geserveerd bij je biertje), maar jemig, wat is deze versie goed! We wanen ons in een tapasbarretje onder de Spaanse zon.

Pan con tomate bij Liemès foodhal in Utrecht
Pan con tomate bij Liemès / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Mama’s kipbestilla

Ook de gerechten uit de Libanese en Marokkaanse keuken van Baladi zijn heerlijk. Er wordt hier verse hummus gemaakt (zo te proeven is het ook the real deal van gedroogde kikkererwten) met flatbread en de huisgemaakte bestilla (een hartig pasteitje van filodeeg gevuld met kip, noten en poedersuiker) wordt zelfs gemaakt door de moeder van één van de chefs.

Midden-Oosters bij Liemès
Verse hummus en kipbestilla / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Secreto Ibérico

Als we tot onze verrassing bij Alziseño secreto ibérico op de kaart zien staan, moeten we die ook proeven. Secreto is een stuk van de schouder van het Ibéricovarken, dat alleen bij dit ras voorkomt. Het is op de barbecue gegrild, wordt geserveerd met een heerlijke saus, aardappeltjes, groenten en stukjes knapperig gebakken maistortilla.

Met € 21,50 is dit het duurste gerecht op de kaart, maar dat is ook iets waarmee Liemès zich wil onderscheiden van andere foodhallen: het gaat er hier niet om de goedkoopste streetfood gerechten te serveren, maar om een aanbod van hoge kwaliteit. Dat is ook een van de redenen waarom nog niet elk van de elf keukens op dit moment is gevuld (naast het eerder genoemde personeelstekort in de horeca ten gevolge van de lockdowns).

Ed: “De lat ligt hoog qua keukens. Daardoor gaat het vullen van de food stands minder snel, maar we richten ons liever op de kwaliteit”. Zo wordt er nog hard gewerkt aan Master Burger, waar culinaire burgers en sliders geserveerd gaan worden. Ook hoopt de ondernemer nog Indiase en Peruaanse keukens toe te kunnen voegen aan het aanbod.

Iberico secreto
Secreto Iberico / Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Crepes met dulce de leche
Crêpes met dulce de leche / Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Hoe spreekt u dat uit?

Nog even over die naam: Liemès. Spreek uit als liem-es. Het is afgeleid van het Latijnse woord voor grens, limes. Toepasselijk, want in het gebied waar de foodhal is gevestigd, liep ten tijde van het Romeinse Rijk de verdedigingszone. Om dat niet te verwarren met het Engelse woord voor limoenen, is er voor gekozen om de naam fonetisch te schrijven.

Het adres van Liemès

Proostwetering 11

3543 AB Utrecht

Liemès is van woensdag t/m zondag geopend van 12:00 tot 22:00 uur. Kijk voor actuele openingstijden en meer info op de site

> Meer foodhallen: de leukste foodhallen van Nederland

Liemès foodhallen in Utrecht
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.