Culy ontdekt… de Dolce & Gabbana afternoon tea van Waldorf Astoria (aanrader!)
Er zijn zo van die iconische formules in de Amsterdamse foodscene. Wat ons betreft is de afternoon tea van Waldorf Astoria daar één van. Met een indrukwekkend hoge kwaliteit in smaak en creativiteit is dit simpelweg de beste high tea van ons land. Voor de huidige editie bedachten patissier Vipin Charly & Sidney Schutte hun creaties rond het Italiaanse modelabel Dolce & Gabbana. Culy ging het ontdekken.
Waldorf Astoria is een oase van rust in het centrum van Amsterdam. Via de trapjes loop je één van de meest indrukwekkende grachtenpanden binnen, waar je hartelijk wordt verwelkomd in de Peacock Alley: de prachtige ontvangstruimte van het hotel. Daar plof je vervolgens neer in een koninklijke fauteuil, vlakbij de vleugelpiano waar de concerto’s live voor je worden gespeeld. En dan moet de verwennerij dus nog beginnen…
Dolce & Gabbana afternoon tea
Die verwennerij wordt afgetrapt met een amuse met gezelschap van bubbels. Het betreft een hartige panna cotta met bloemkool, pistache en citroen. De combinatie van volromig met een subtiel zuurtje maakt dat we eigenlijk liefst meteen een tweede portie willen bestellen, ware het niet dat we onze maag nog even moeten sparen voor de gebakjes die later volgen.
De panna cotta is trouwens meteen een knipoog naar het onderliggende thema. Want naast iconen uit de modewereld, zijn Dolce & Gabbana natuurlijk afkomstig uit Italië. Gevolg: de gebakjes uit de high tea zullen heel wat Italiaanse en – specifieker – Siciliaanse (als verwijzing naar de geboorteplaats van Domenico Dolce) ingrediënten bevatten. Ons hoor je niet klagen.
Op het puntje van onze stoel
Volgens het bekende stramien beginnen we eerst met een rits hartige gebakjes als opstapje naar de zoetigheden. De zes hartige creaties loodsen ons door de smaken van Italië, zó spannend uitgevoerd dat we continu op het puntje van onze stoel zitten. Zo is er een gefrituurde focaccia met op houtskool geroosterde octopus en artisjok. Dat klinkt niet alleen waanzinnig, dat is het ook.
Ook het hapje met vijgenblad, spek, vijgencompote en gekarameliseerde ui steekt er wat ons betreft bovenuit. Zo’n zoet-hartige combinatie werkt natuurlijk altijd goed en ook hier weer trekken onze smaakpapillen samen van enthousiasme.
Qua presentatie zijn we dan weer verliefd op de mousse van zongedroogde cherrytomaatjes met groene olijven. Bijna zonde om zo’n mooi kunstwerkje in onze mond te stoppen, al zouden we die super-umamibom voor geen goud willen missen. En dat alles is natuurlijk heerlijk bij de begeleidende thee.
Amaretto, cappuccino en gelato
Net als de voorgaande hapjes bevatten ook de zoete creaties weer verwijzingen naar de Italiaanse roots van het ontwerpersduo. Cake met amaretto, een minuscuul kopje cappuccino van chocolade, een ijsvormig hapje als knipoog naar Italiaanse gelato… Het Italiaans lekkers wordt ten volste benut en er is weinig not to like.
Ook hier weer hebben we een paar persoonlijke favorieten, al stelt geen enkele hap teleur. Zo kunnen we je verzekeren dat de cannoli met pistache en sinaasappelzeste één van de lekkerste dingen is die je in je leven gaat proeven, grotendeels dankzij dat verslavend lekkere zanddeeg waarvan ‘ie is gemaakt. Het hapje van – hou je vast – ricotta, bergamot, citroen, sinaasappel en chocolate chips imponeert ons dan weer vanwege van z’n overdonderende citrusaroma.
Boeiende ontdekkingsreis
Je begrijpt: elke hap van de high tea is een ontdekkingsreis en dat houdt de afternoon tea boeiend tot de laatste minuut.
Het einde van zo’n middag wordt trouwens traditioneel afgesloten met scones. En of je maag daar nou nog plek voor heeft of niet: in de versie van Waldorf zul je die heus niet weigeren. Als je hoort dat die voor de gelegenheid in gerookte amandel- en citroen-pistachesmaak worden gepresenteerd, dan snap je wel waarom…
Dolce & Gabbana afternoon tea bij Waldorf Astoria
Ook genieten van al die goddelijkheden? De Dolce & Gabbana Afternoon Tea kost € 58,50 per persoon en loopt tot en met 5 december 2021, daarna komt weer een ander thema.
Reserveer vooraf door te bellen naar +31 (0) 20 718 4643 of stuur een e-mail naar [email protected].