Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 30 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Denise Kortlever: ‘Eten is zoveel meer dan voeding alleen’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… kookboekenschrijver Denise Kortlever.

Wie is Denise Kortlever?

Denise Kortlever is foodjournalist, trendwatcher en voedingsdeskundige. Ze maakte eerder de culinaire bestsellers All-day breakfast, All-day bowls en Oh baby!

Denise begon haar carrière als model en danseres, maar besloot na een aantal jaar dat het leven veel te kort is om continu calorieën te tellen. Haar liefde voor eten leidt haar naar Toscane, waar ze in een levende Bertolli-reclame terechtkomt en ontdekt dat dít haar wereld is.

Denises eerste boek All-day breakfast verschijnt in 2015 en wordt een onverwachte bestseller. Een jaar later verschijnt opvolger All-day bowls – over eten in een kom – en in 2018 komt Oh baby! uit, met zwangerproof gerechten.

Zalige citroentoetjes met vlierbloesem (het makkelijkste toetje ooit!)

All-day goodness

Met drie jonge kinderen en haar werk weet Denise immers als geen ander hoe hectisch het leven kan zijn. Haar recepten zijn de afgelopen jaren niet alleen gezonder, maar ook makkelijker geworden. Het zijn gerechten die je het hele gezin kunt voorschotelen. Met ingrediënten die je bij elke supermarkt kunt kopen. De slogan ‘’feelgood food voor drukke levens’ is geboren.

Met haar nieuwe boek All-day goodness – dat op 12 september verschijnt – laat ze zien hoe je op een makkelijke, snelle én onderbouwde manier kunt genieten van eten dat heerlijk is én waarmee je lekker in je vel zit. Wij stelden haar 5 prangende culinaire vragen.

5 vragen aan Denise Kortlever

1. Wat is voor jou de essentie van een ultiem feelgood-recept?

Denise: “Iets dat allereerst waanzinnig smaakt en je tegelijkertijd heerlijk laat voelen. En dat het er indrukwekkend uitziet, maar toch niet moeilijk te maken blijkt.”

2. Welk recept uit ‘All-day goodness’ zou iedereen absoluut moeten proberen?

“Wat een onmogelijke keuze! Mijn hele familie is inmiddels fan van de bijzondere smoothiebowl bomvol groenten, dus die zou ik absoluut aanraden. Net als de makkelijke traybake met harissakip – ideaal voor drukke levens. Oh en zeker weten de geroosterde sperziebonen; je maakt ze nooit meer anders.”

3. Je gebruikt liever niet de term ‘gezond’ eten. Wat is de grootse misvatting die mensen hebben over ‘gezond’ of feel good-eten volgens jou?

“Dat smaak niet voorop zou kunnen staan. Ik vind het jammer dat veel gezonde kookboeken het alleen over voedingswaardes etcetera hebben. Terwijl eten zoveel meer is dan functionele voeding. Eten is ook delen en lachen aan tafel. Je enorm verheugen op een bepaald gerecht. Of met één hap weer terug zijn bij een fijne herinnering. Eten is genieten.

Daarnaast heb ik nogal moeite met termen als ‘clean eating’ die onterecht impliceren dat er ook zoiets als ‘dirty eating’ zou bestaan.”

4. Welk product verdient volgens jou veel meer waardering in Nederland?

Cavolo nero, ook wel palmkool genoemd. Lijkt een beetje op onze boerenkool, maar dan wat zachter van structuur.  Als je in Amerika of Engeland een kale salad eet, gebruiken ze negen van de tien keer deze koolsoort als basis.

Je vindt ‘m in Nederland weleens bij een goed gesorteerde groentezaak of verstopt in een voorgesneden groentemix, maar wat mij betreft moet-ie overal liggen. Lekker in bijvoorbeeld een Caesar-salade met een zeven-minuten eitje of in shakshuka met opgeklopte feta.”

5. Wat is het lekkerste dat je de laatste tijd hebt gegeten en wat je is bijgebleven? (thuis of buiten de deur)

“Bij restaurant Choux in Amsterdam – m’n eeuwige lieveling – at ik op m’n verjaardag een beeldschoon gerechtje met langoustine en ingelegde gember. Daar kan ik nog over dromen, zó mooi en lekker.”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.