De Pizzabakkers en Tres gaan de samenwerking aan voor de pizza van de maand
Dat De Pizzabakkers gave samenwerkingen aangaan, wisten we al langer. Maar voor deze samenwerking moet je toch echt even je oren spitsen. Voor de pizza van de maand in juli hebben De Pizzabakkers aangeklopt bij de chef van Tres (Rotterdam). Die mocht Culy alvast voorproeven en we couldnât be more interestedâŠ
De Pizzabakkers X Tres
We leiden je eerst even in. Tres in Rotterdam is een geweldig en eigenzinnig restaurant waar enkel gekookt wordt met Nederlandse ingrediënten. Om spannende smaken te creëren maakt chef Michael van der Kroft veelvuldig gebruik van fermentatie en creatieve technieken. Niet voor niks wordt Michael gezien als aanstormend talent in onze Nederlandse culinaire scene.
Dat De Pizzabakkers zijn gaan aankloppen bij Michael is geen toeval. 12 jaar geleden bestierde Michael namelijk zelf nog de keuken in de allereerste vestiging van De Pizzabakkers. Of het leuk zou zijn om Michael jaren later een pizza van de maand te laten bedenken voor De Pizzabakkers? Nou en of.
Pizza di Tres
En zo komt het dat je vanaf 1 juli de Pizza di Tres op de menukaarten in de restaurants van De Pizzabakkers aantreft. De pizza is belegd met mozzarella, tijm, Parmezaanse kaas, gele tomaatjes, ânduja, rucola en Lardo di Conca.
We kunnen je verzekeren: zoân stukje van de Pizza di Tres is misschien wel het meest troostende dat we in tijden hebben gegeten. Echt zoân allemansvriend die iedereen lust, maar die toch weer wat spannender is door de ânduja en de lardo (dat fluweelzachte broertje van pancetta). We zien al helemaal voor ons hoe we van de pizza zitten te smullen op een terras of in het park â met een flesje prosecco erbij natuurlijk.
Koji cake en ijsjes met mieren
Maar er is meer. Tijdens onze tasting kregen we niet alleen de pizza voorgeschoteld, maar ook 11 andere gerechten waarbij de pizzaâs van De Pizzabakkers gebruikt werden als uitgangspunt. En wat krijg je als je een eigenzinnige topchef het menu van De Pizzabakkers laat interpreteren?
Dan krijg je een dijk van een menu waarbij alle ingrediĂ«nten van de pizzaâs een rol krijgen in verfijnde culinaire pareltjes, zo blijkt. Omdat we jullie dit culinaire festijn niet wilden besparen, lichten we hieronder enkele hoogtepunten uit.
Wat je hieronder bijvoorbeeld ziet is Michaels interpretatie van de focaccia op het menu bij De Pizzabakkers. Hij maakt er een op de barbecue gegrild flatbread van met misofudge en een emulsie van groene kruiden. Zo lekker!
De pizza pancetta wordt dan weer vertaald naar een koji cake met lamspancetta en tamari van blauwe bessen. Wat een geniale combinatie.
Deze empanada met artisjok en gegrilde bonen is dan weer een knipoog naar de pizza campagnola.
De good old pizza caprese wordt een fruit salade met tomaat, framboos, blauwe bes, kreeft en gegrilde rozenblaadjes. Briljant.
De peer op onderstaande foto is niet alleen een link met de pizza da noi, het is ook een iconisch gerecht uit Tres. Hiervoor wordt de peer maar liefst drie dagen (!) gekookt en vervolgens krijgt âie gezelschap van zwarte knoflookgel, tamari en zout van zeesla.
Ook een hoogtepunt: deze in miso geglazuurde varkenswang met een saus van duindoornbes. Kunnen we een duik nemen in deze kom? Zo ja, dan doen we dat graag.
Tot slot konden we jullie dit bijzondere toetje niet besparen. GeĂŻnspireerd op de gelato bambino van de kaart, maar getransformeerd tot een volwassen ijsje met rabarberwortel en mieren. Ja, dat zijn dus echte mieren en nee, die ervaring gaan we niet gauw vergeten.
Trek gekregen? Soortgelijke gerechten vind je bij Tres in Rotterdam.
De Pizza di Tres staat bovendien heel de maand juli op de kaart in alle vestigingen van De Pizzabakkers. Ăcht een aanrader.